utorak, 03 oktobar 2023 05:38

Svečani prijem nove generacije studenata Pedagoškog fakulteta u Somboru

U amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru, juče je upriličen svečani prijem nove 245. generacije studenata, budućih prosvetnih radnika, koji su odabrali jedan od četiri smera obrazovanja: Diplomirani učitelј, Diplomirani vaspitač, Diplomirani bibliotekar i smer Digitalnog obrazovanja. Događaju je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marijana Dukić Mijatović, a ispred Grada Sombora, prisustvovale su zamenica gradonačelnika, Ljilјana Tica i članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, Anita Stojakov.

U uvodnom delu, hor Pedagoškoh fakulteta je izveo himnu Republike Srbije i himnu studenata „Gaudeamus Igitur“, nakon čega se obratila državna sekretarka Mijatović, govoreći o važnosti profesije koju su studenti odabrali i poželevši im uspešno školovanje.

„Dragi naši brucoši, danas su vam sigurno pomešana osećanja, puni ste i radoznalosti i isčekivanja, šta vas očekuje u vašim studentskim danima, ali budite sigurni da je pred vama jedno od najlepših poglavlјa u vašem životu. Opredelili ste se za jedno od najplemenitijih zanimanja koje je izazovno samo po sebi ali verujem da ćete u tim izazovima uživati i nastaviti tradiciju koju ovaj fakultet ima, a to je da iz njega izlaze veliki umetnici, pisci i pesnici“, izjavila je državna sekretarka Mijatović.

Grad Sombor se izdvaja dugom kulturnom i prosvetnom tradicijom. U istoriji srpske prosvete, osigurao je sebi mesto grada u kome je osnovana najstarija srpska škola za stručno osposoblјavanje učitelјa. Tim povodom, obratila se zamenica gradonačelnika, Ljilјana Tica, naglašavajući značaj fakulteta za Grad Sombor i podršku koju lokalna samouprava daje kako bi se tradicija nastavila.

„Sa naročitim zadovolјstvom sam došla da poželim dobrodošlicu u akademsku porodicu Sombora 245 – toj generaciji polaznika, koja baštini tradiciju norme, najstarije škole za obrazovanje srpskih učitelјa – brucošima i profesorima somborskog Pedagoškog fakulteta. Ovaj fakultet je čuvar tradicije obrazovanja učitelјa duže od dva veka i kao takav, u svojoj dugoj prošlosti tokom koje se transformisao, toliko se srodio sa gradom, da je svoju istoriju neraskidivo isprepletao sa istorijom i životom grada. Naša lokalna samouprava prati planove i realizaciju planova u vezi sa osavremenjavanjem i savršavanjem uslova studiranja na somborskom Pedagoškom fakultetu. Grad Sombor je uvek bio stub podrške ovdašnjem Učitelјskom, danas Pedagoškom fakultetu i sa tom podrškom će nastaviti i u budućnosti“, izjavila je zamenica Tica.

Nove studente je pozdravio i dekan Pedagoškog fakulteta, prof. dr Saša Marković, nakon čega je usledila dodela indeksa studentima koji će sutra početi sa nastavom.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.