Ovi simptomi otkrivaju da u vašem domu možda žive grinje

Ako imate simptome poput gadnog kašlja, poteškoća s disanjem, bolnih očiju i svraba kože, to bi moglo biti zbog toga što se u vašoj spavaćoj sobi skrivaju grinje.

Kako se rešiti ovih parazita? Redovito zaprašivanje, pranje posteljine na visokim temperaturama i posteljina otporna na alergene neki su od načina kako sprečiti da se pojave grinje, piše Mirror, prenosi N1 Hrvatska.

“Pobrinite se da svu posteljinu operete na 60°C i temeljno pospremite celu spavaću sobu kako biste smanjili šanse da se razmnože grinje”, slažu se stručnjaci.

Šest znakova da vaš krevet ima grinje

1. Suvi kašalj: Ako se budite s bolom u grlu i suvim kašljem, moguće je da imate grinje.

2. Svrab: Glavni simptom grinja je svrab kože, budući da se oni hrane mrtvim ćelijama kože u krevetu, zbog čega je važno redovno prati posteljinu na temperaturi od 60°C kako biste sprečili invaziju ovih parazita.

3. Kijanje: Spavanje na delu kreveta s grinjama može dovesti do pojave alergije i izazvati kijanje i curenje nosa.

4. Poteškoće s disanjem: Alergeni izazvani grinjama mogu uzrokovati bol u grudima, otežavajuće disanje tokom noći, stoga je važno usisati prostoriju kako biste uklonili parazite i višak čestica prašine.

5. Crvene oči: Nanesite hladnu oblogu preko očiju kako biste olakšali simptome i odmah zamenite posteljinu.

6. Poremećaj sna: Prisutnost grinja može poremetiti san jer je verovatno da ćete se buditi zbog poteškoća s disanjem. Isplati se uložiti u posteljinu otpornu na alergene kako biste osigurali mirniji san.

Kada bi trebalo posetiti lekara?

Grinje u kući su česti alergen i mogu izazvati alergijske reakcije. Međutim, važno je posetiti lekara ako:

1. Vam usne, usta, grlo ili jezik odjednom postanu otečeni.

2. Brzo dišete ili imate poteškoća s disanjem.

3. Vaše grlo je stisnuto ili imate poteškoće pri gutanju.

4. Vaša koža, jezik ili usne postanu plavi, sivi ili bledi.

5. Iznenada postanete jako zbunjeni, pospani ili imate vrtoglavicu.

Izvor: danas.rs

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.