Ako svaki dan budete pili sok od ovog povrća, smanjićete rizik od srčanih bolesti

Konzumiranje soka od cvekle bogatog nitratima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod žena u postmenopauzi jer pruža zdrav izvor nitrata biljnog poreklaa, pokazalo je istraživanje s američkog Univerziteta Pen stejt.

Naime, organizam pretvara nitrat u azotni oksid, koji pomaže širenju krvnih sudova i olakšava protok krvi. Međutim, menopauza znači da je telo prestalo da proizvodi estrogen, koji pomaže u održavanju nivoa azotne kiseline, piše Njuzvik, prenosi N1 Hrvatska.

Za potrebe studije, tim istraživače testirao je kako sok od cvekle utiče na zdravlje krvnih sudova kod 24 žene u postmenopauzi u 50-im i 60-im godinama.

Prvo im je testirana vaskularna funkcija pre nego što su konzumirali dve čaše soka od cvekle (70ml) kao početnu dozu. Zatim su pile jednu čašu koncentrisanog soka od cvekle svako jutro nedelju dana, pri čemu je svaka porcija sadržavala ekvivalentnu količinu nitrata kao tri velike cvekle.

Nakon nekoliko nedelja, zamoljeni su da piju sok od cvekle bez nitrata. Zatim je još jednom ispitana njihova vaskularna funkcija. Rezultati su pokazali da svakodnevno ispijanje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšava protok krvi kod žena.

Rezultati su posebno važni za žene koje su prošle kroz menopauzu budući da neki uobičajeni tretmani poput hormonske supstitucione terapije mogu nositi rizike, kao što je moždani udar. Takođe, istraživanje je važno jer je većina žena u postmenopauzi barem trećinu života.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.