NUTRICIONISTKINJA OTKRILA - Ove namirnice nikada NE JEDE, skraćuju životni vek i mogu ugroziti zdravlje

Pažljivo birajte kako se hranite, shvatite to kao trajnu investiciju u zdravlje i dugovečnost.

Prema mnogim istraživanjima, Japan se istakao kao domovina najdugovečnijih ljudi na svetu. Nutricionistkinja Mišikko Tomioka, koja dolazi upravo iz ove zemlje, otkrila je koje namirnice nikada ne jede jer, kako objašnjava, dokazano skraćuju životni vek.

- Određene namirnice dokazano skraćuju život i negativno deluju na naše zdravlje, pa ih s razlogom izbegavam, a isto savetujem i drugim ljudima. To su uglavnom vrlo popularne namirnice koje konzumira većina ljudi, a ne bi trebali ili bi njihov unos trebali smanjiti na najmanju moguću meru kaže ona.

Kao jednu od najnezdravijih namirnica ističe prerađeno meso poput viršli, hamburgera ili kobasica. Kako navodi, prerađeno meso gotovo je nemoguće izbeći, a osim što sadrži velike količine soli, ima i mnogo zasićenih masti koje mogu povećati rizik od određenih vrsta raka, poput raka debelog creva ili dojke. Tomioka nikada ne pije slatka gazirana pića.

- Redovno pijenje slatkih gaziranih pića (jedna do dve limenke dnevno ili više) može dovesti do većeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Slična su i gazirana pića s umjetnim sladilima koja vam mogu otežati koncentraciju, pa čak i izazvati migrene - upozorava Mišiko.

Kao jednu od nezdravih opcija, pogotovo za doručak, ističe i kupovne žitarice.

-Kada smo u žurbi i nemamo vremena da jedemo ujutru, primamljivo je odabrati žitarice. Ali nikada ne jedem one s dodanim šećerima ili sastojcima koje ne poznajem. Naime, previše šećera može dovesti do problema s krvnim pritiskom, debljanja i pojačane upale u organizmu te nas izložiti riziku od dijabetesa - objašnjava Mišiko.

Evo kako se Japanci hrane da sačuvaju zdravlje i dugovečnost.

Spa i opuštanje

Uživajte u toploj kupki 20 do 30 minuta i potopite polovinu tela u toplu vodu na 20 do 30 minuta svakog dana. Ovaj trik možda nije najodrživiji, ali Japanci to rade u prirodnim toplim izvorima, što je u njihovom slučaju veoma ekološki prihvatljivo.

Za ubrzanje metabolizma preporučuje se kupanje u vodi od 37 do 41 stepen i znojenje od 5 do 10 minuta. Osim što utiče na figuru, kupka u toploj vodi veoma dobro utiče na zdravlje kože, pomaže u održavanju zdravlja bubrega, a može i da smanji nadimanje.

Žvaćite hranu

Preterano žvaćite hranu. Dokazano je da poruka o sitosti stiže do mozga nakon 30 minuta žvakanja. Rezultat: kada jedete prebrzo, i dalje osećate glad. Rešenje? Usporite tempo. Zbog toga bi bilo preporučljivo svaki zalogaj žvakati 30 puta pre gutanja.

Nikada ne jedite dok ne osetite sitost

U Japanu poznaju koncept „hara hachi bu“, što znači jesti dok se ne napuniš 80%. Ova praksa je zasnovana na ideji da je potrebno vreme da mozak oseti da je stomak pun, tako da možete izbeći prejedanje ako jedete polako i prestanete pre nego što osetite da ste potpuno siti. Ovaj pristup može biti koristan alat u gubitku težine jer vas podstiče da slušate signale vašeg tela o gladi i sitosti i izbegavate bespotrebne grickalice.

Povrće je ključno

Započnite sve obroke povrćem. Uradite više stvari ovim potezom. Pre svega na ovaj način izbegavamo povećanje šećera u krvi, a varenje je mnogo lakše i prijatnije. Kao bonus, napuniće vam stomak i izbeći ćete da se punite drugom, bogatijom i masnijom hranom. Na taj način ćete jesti bolje, zdravije i u razumnim količinama, a da ne morate mnogo da menjate ishranu. Ponekad jedna porcija povrća može biti dovoljna da vas u potpunosti zadovolji. Naročito ako žvaćete svaki zalogaj 30 puta.

Jedite sezonsku i lokalnu hranu

Kao što vidimo, Japanci tradicionalno jedu ribu, meso, supe i tople napitke tokom zimske sezone. U letnjoj sezoni, međutim, jedu drugu hranu kao što su morski plodovi, hladni ramen, hladna supa i salate.

Izvor: sd.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.