Simptomi visokog pritiska koji se javljaju tokom spavanja

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždanog udara, te je važno obratiti pažnju na manje poznate simptome koji ga otkrivaju.

Od hrkanja do čestog mokrenja noću, postoje određeni znaci visokog krvnog pritiska noću koji vas mogu upozoriti na ovo stanje.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Digital Medicine, ljudi koji provode više vremena hrčući noću imaju veći rizik od visokog krvnog pritiska. Postoje i drugi znaci i simptomi na koje treba obratiti pažnju. Psihijatar i suosnivač Emoneedsa, Gorav Gupta, otkrio je manje poznate, ali upozoravajuće simptome visokog krvnog pritiska koji se javljaju tokom noći.

Hrkanje

Jedan od uobičajenih pokazatelja visokog krvnog pritiska je hrkanje, posebno ako je praćeno pauzama u disanju, poznatom kao apneja u snu. Hrkanje se javlja kada se disajni put delimično blokira, što izaziva vibracije u tkivima grla.

Međutim, kod osoba sa hipertenzijom, hrkanje može signalizirati više od apneje za vrijeme spavanja, tako da može ukazivati na ograničen protok krvi zbog suženih krvnih sudova, što je znak visokog krvnog pritiska.

Nesanica

Iako mnogi faktori mogu doprineti nesanici, kao što su stres, anksioznost ili loša higijena sna, visok krvni pritisak ili hipertenzija mogu poremetiti prirodni ciklus spavanja tela, što otežava spavanje tokom cele noći.

Nemirni san

Česta buđenja ili nemiran san mogu ukazivati na probleme vezane za hipertenziju, jer visok krvni pritisak može uzrokovati da se često budite.

Prekomerno mokrenje

Nikturija ili prekomerno mokrenje tokom noći mogu biti simptom hipertenzije. Visok krvni pritisak može opteretiti bubrege, što dovodi do povećane proizvodnje urina i potrebe da se češće budite radi mokrenja.

Glavobolja

Glavobolja nakon buđenja ili tokom noći takođe može biti znak visokog krvnog pritiska. Takve glavobolje su obično najintenzivnije ujutru jer krvni pritisak prirodno raste tokom spavanja i dostiže vrhunac u ranim jutarnjim satima.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Brzo je postao viralan na nekoliko društvenih platformiSkupoceni telefoni često se smatraju “statusnim simbolom”, a naža...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.