Znaci koji pokazuju da imate visok holesterol u krvi

 

Bez obzira na navedene znakove, jedini pravi pokazatelj visokog holesterola je analiza krvi, a ako imate bilo koji od ovih simptoma, neka vam oni budu podstrek da to uradite.

Čak i ako se osećate prilično zdravo, vaš holesterol može biti visok godinama, a da to i ne primetite. Međutim, postoje neki pokazatelji visokog holesterola na koje treba da pazite. Pomenuti simptomi mogu da se odnose i na druga stanja u organizmu, pa ponavljamo da je za razjašnjenje nedoumica najbezbednije da uradite test kod lekara.

  • Sivi prstenovi oko rožnjače
  • Stanite pored ogledala i posmatrajte svoje oči. Ako oko rožnjače postoji sivkasti ili mlečno beli prsten ili polumesec, to može biti arcus senilis, takođe uzrokovan masnim naslagama u rožnjači. P
  • rsten bi trebalo da nestane nakon snižavanja nivoa holesterola.
  • Trnci u dlanovima i stopalima
  • Visok holesterol može izazvati veliki broj krvnih sudova, što će zaustaviti protok vazduha i drugih hranljivih materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje perifernih nerava.
  • Bol u vratu i potiljku
  • Mogu vam se pojaviti bolovi u vratu i potiljku usled nedostatka cirkulacije izazvane začepljenjem krvnih sudova, zbog kojih dolazi usled visokog holesterola. Isto se može desiti i sa ramenima.
  • Ubrzani rad srca

U većini slučajeva, srčane anomalije nisu opasne. Mogu biti uzrokovane anksioznošću, stresom ili nekim lekovima, ali mogu ukazivati i na probleme u kardiovaskularnom sistemu, od kojih je jedan visok holesterol.

Neuravnotežena ishrana i nezdrav način života

Ako jedete više masne hrane od voća i povrća, pušite i volite da pijete velike količine alkohola, imate višak kilograma i retko vežbate, postoji velika verovatnoća da vam je holesterol povišen. Ljudi koji već imaju nekoliko dijagnoza visokog holesterola u svojoj porodici su u još većem riziku.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Vaše navike u ishrani mogu imati značajan uticaj na vaše telo. Kada birate hranu koja čini vašu redovnu ishranu, verova...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.