U ovoj namirnici nalazi se hemikalija koja čuva od dva najčešća uzroka smrti u Srbiji

Bolesti srca i krvnih sudova, a zatim tumori - i u 2023. su bili dva najčešća uzroka smrti u Srbiji, a čini se da bi brokoli mogao da bude od pomoći u oba slučaja.

Hemikalija koja se prirodno nalazi u brokoliju mogla bi u budućnosti da spreči i leči krvne ugruške koji mogu da dovedu i do moždanog udara koji je trenutno drugi vodeći uzrok smrti u svetu.

Istraživači studije objavljene u ACS Central Science, a predvođeni timom sa University of Sydney u Australiji, sproveli su seriju laboratorijskih testova na 23 jedinjenja koja se obično nalaze u biljkama kako bi utvrdili njihovu sklonost ka vezivanju sa trombocitima u krvi.

Trombociti igraju ključnu ulogu u zarastanju rana kako bi se zaustavilo krvarenje, ali pod određenim okolnostima takođe mogu da formiraju opasne krvne ugruške koji u potpunosti blokiraju protok krvi. U tkivima opasnim za život, kao što su mozak i srce, svaki trenutak izgubljenog kiseonika može da uzrokuje fatalne posledice.

Hemikalija koja se obično nalazi u povrću iz porodice krstaša, kao što su brokoli, karfiol i klice brokolija istakla se po svom potencijalu kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi.

Sulforafan (SFN) organsko jedinjenje sumpora još́ je u prošlosti privuklo pažnju zbog svog potencijala u prevenciji raka i snižavanju holesterola.

Bliska analiza uticaja SFN-a na molekularnom nivou otkrila je da je u stanju da uspori zgrušavanje trombocita i spreči stvaranje ugrušaka pod sličnim uslovima koji se nalaze u našim arterijama, očigledno kroz modifikaciju aktivnosti proteina zvanog PDIA6.

„Ne samo da je jedinjenje brokolija efikasno u poboljšanju učinka lekova za uništavanje ugrušaka nakon moždanog udara, već bi moglo da se koristi i kao preventivno sredstvo za pacijente koji su pod velikim rizikom od moždanog udara“, kaže biomedicinski naučnik Ksuju Liu sa University of Sydney.

Nalazi studije čine SFN vrednim istraživanja kao način smanjenja rizika od moždanog udara u nekim od najugroženijih grupa – posebno zato što se prirodno nalazi u hrani kao što je brokoli, za koju se već zna da je dobra za zdravlje srca i da štiti od bolesti.

Takođe, SFN može da se koristi u hitnim slučajevima: tretmani koji se daju pacijentima koji su imali moždani udar, u pokušaju da se efekti na mozak svedu na minimum. Ovi tretmani mogu da naprave značajnu razliku u smislu štete koju nanose krvni ugrušci i na kraju mogu da spasu živote.

Trenutni lekovi za uništavanje krvnih ugrušaka, koji se nazivaju tkivni aktivator plazminogena (tPA), deluju samo u zaštiti od oštećenja mozga oko 20 posto. U eksperimentima koji su urađeni na miševima, kada je SFN kombinovan sa tPA, otkriveno je da bi stopa uspeha mogla da ide do 60 posto.

„Uzbudljivo je to što ovo prirodno jedinjenje ne izaziva nikakve znake krvarenja, što je uobičajena nuspojava povezana sa agensima za razređivanje krvi testiranim u lečenju moždanog udara“, kaže Liu.

Ovo istraživanje je u ranoj fazi i još nije testirano na ljudima. Istraživači još nisu sigurni da li bi dijeta sa brokolijem bila dovoljna da sama po sebi smanji rizik od moždanog udara, ali buduće studije to mogu da otkriju.

„Ono što znamo je veliki zdravstveni problem kojim se bavimo: oko 15 miliona ljudi godišnje dobije moždani udar, pri čemu se oko trećina tih slučajeva završi smrtnim ishodom, a oko trećina rezultira nekom vrstom trajnog invaliditeta. Veoma smo uzbuđeni što smo izolovali prirodno jedinjenje koje može da ima ogromne korisne efekte“, kaže Liu.

„Naše studije će nastaviti da istražuju kako visoko prečišćena jedinjenja iz povrća mogu da imaju pozitivne efekte u procesima bolesti“, zaključuje naučnik, piše Sciencealert.com.

Slobodno vreme

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.