LEKAR UPOZORAVA - Ovo je simptom je da nešto NIJE U REDU sa ZDRAVLJEM, navika na koju mnogi ne obraćaju pažnju

Obratite pažnju na znake koje vam šalje organizam.

Spavanje generalno donosi niz zdravstvenih koristi, ali preterivanje je povezano sa zdravstvenim rizicima i može ukazivati na neko stanje. Spavanje je ključno za naše mentalno i fizičko zdravlje i kvalitet života.

Pravilan san ne samo da vas ostavlja osveženim i spremnim za dan, već poboljšava koncentraciju, pomaže srcu i krvnim sudovima, promoviše zdravu ravnotežu hormona gladi i pomaže imunološkom sistemu. Za većinu ljudi, sedam do devet sati sna svake noći je dovoljno, iako vaše godine, nivo aktivnosti i zdravlje mogu pomeriti taj broj u oba smera, prema Fondaciji za spavanje, piše Everyday Health.

I dok je nedostatak sna široko rasprostranjen problem, previše spavanja takođe može biti razlog za zabrinutost. Fondacija za spavanje definiše preterano spavanje kao spavanje više od devet sati u periodu od 24 sata.

Pod ovim se ne podrazumevju dana kada imate neki period oporavka ili ako se vaše telo recimo borilo protiv prehlade. U tim slučajevima, prekomerno spavanje je normalno.

- Ako se samo kasno budite samo da biste nadoknadili san, to se zove san za oporavak. Ali kada to radite uobičajeno i spavate više od osam ili devet sati svakog dana, to bi bilo preterano spavanje. Prekomerno spavanje obično ukazuje da se nešto drugo dešava, kao što je osnovni poremećaj spavanja ili neko drugo zdravstveno stanje. Preterano spavanje je više simptom nego dijagnoza - kaže Safia Kan specijalista za poremećaje spavanja i docent na odeljenju porodične i društvene medicine u Dalasu, za Everyday Health.

Naravno, spavanje više od devet sati u toku noći nije uvek razlog za zabrinutost. Nekim ljudima je prirodno potrebno više sna nego drugima. Trebalo bi uvek u obzir uzeti širu sliku.

Izvor: sd.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Nikola Tesla, jedan od najplodnijih i najkreativnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, ostavio je neizbrisiv trag ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.