Nervozna creva: Nekoliko jednostavnih promena navika može smanjiti rizik javljanja ovog problema

Jednostavne promene u svakodnevnom životu mogle bi da smanje rizik od sindroma iritabilnog creva (IBS), poznatog i kao nervozna creva, otkriva novo dugoročno istraživanje.

Naučnici iz Hongkonga veruju da su pronašli pet zdravih navika koje mogu sprečiti pojavu ovog sindroma.

Šta je sindrom iritabilnog creva (nervozna creva)?

Nervozna creva su stanje koje utiče na digestivni sistem i izazica grčeve u želucu, nadutost, proliv i zatvor. Ovi simptomi mogu trajati danima, dolaziti i nestajati s vremenom, ali u nekim slučajevima mogu se osećati mesecima.

Tačan uzrok ovog zdravstvenog problema nije poznat i obično je to stanje koje traje ceo život, što ima veliki uticaj na svakodnevne rutine i kvalitet života.

Povezan je sa problemima poput prebrzog ili presporog prolaska hrane kroz creva, stresom i naslednim bolestima.

Mada ne postoji lek za nervozna creva, lekari savetuje promenu ishrane i lekove koji mogu pomoći u kontroli simptoma.

Šta kaže nova studija?

Nova studija, objavljena u žurnalu „Gut“, a koju su napravili naučnici sa Univerziteta u Hongkongu, istražuje kako promene u navikama mogu doprineti pozitivnim pomacima u borbi sa sindromom iritabilnog creva.

Od nekoliko faktora čini se da su najveći efekat imali vežbanje, spavanje najmanje sedam sati dnevno i nekonzumiranje cigareta.

Pet jednostavnih i zdravih promena za bolje varenje:

nemojte pušiti,
naspavajte se,
redovno vežbajte,
držite se što više zdrave ishrane,
konzumirajte što manje alkohola.

Nakon što se uzmu u obzir faktori koji bi mogli uticati na rezultate, kao što su nasledne bolesti, ljudi koji su bili najzdraviji imali su najmanji rizik od IBS-a.

Jedna zdrava navika povezana je sa 21 posto nižim rizikom od IBS-a, dve su bile povezane sa 36 posto nižim rizikom, a tri do pet povezane su sa 42 posto nižim rizikom od razvoja IBS-a.

Kad se navike posmatraju zasebno, nekonzumiranje cigareta je povezano sa 14 posto nižim rizikom, dobar san doveo je do 27 posto nižeg rizika, a visok nivo fizičke aktivnosti doveo je do 17 posto nižeg rizika od obolevanja od IBS-a, piše Sky News.

Šta kažu naučnici?

Premda znanstvenici nisu mogli dokazati uzrok i posljedicu zbog prirode studije, zaključili su da zdrav načina života koji uključuje ovih pet ili više koraka kojih se treba pridržavati, smanjuje rizik od razvoja IBS-a.

“Pridržavanje većeg broja od pet zdravih životnih navika značajno je povezano s nižom incidencijom IBS-a u populaciji srednjih godina”, rekli su. “Naša otkrića otkrivaju potencijal promjene načina života kao primarne strategije u prevenciji IBS-a.” - prenosi Danas.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.