Imunolog savetuje kako da ojačate imunitet u sezoni respiratornih infekcija

U poslednje vreme, mnogi ljudi su bolesni, a lekarske ordinacije su prepune pacijenata koji se žale na kašalj, bol u grlu i curenje iz nosa. Kako ojačati imunitet?

Imunolog doktor Dragoslav Popović ističe da ulazimo u sezonu respiratornih oboljenja u isto vreme kada se očekuje i povećano zagađenje vazduha.

Imunitet se gradi zdravom ishranom i kretanjem, rekao je lekar, gostujući na TV Prva.

Najvažnije je da se pridržavamo zdrave i uravnotežene ishrane, redovno vežbamo, izbegavamo konzumaciju alkohola i pušenje, i da imamo dovoljno sna, jer su to ključni faktori za jačanje imunološkog sistema, naveo je doktor, prenosi Danas.

Što se tiče dodataka ishrani, dr Popović ističe da u slučaju akutnih respiratornih infekcija, cink može biti koristan.

Suplementi mogu biti korisni, ali ako želimo da se zaštitimo od kovida i gripa, nisu od velike pomoći, kaže.

Kada je reč o zaštiti od virusa i jačanju imuniteta, dr Popović naglašava da postoje dva glavna načina – prvi je teži i podrazumeva preležavanje bolesti, dok je drugi lakši – vakcinacija.

Dragoslav Popović takođe napominje da je vakcinacija protiv gripa dostupna i da se preporučuje primena do sredine novembra, kako bi nas zaštitila tokom vrhunca sezone gripa koji obično nastupa krajem januara i početkom februara.

Na pitanje novinarke, koliko je stres ključan za loš imunitet, dr Popović je rekao da stres jeste važan za to kako se osećamo, ali kada dođemo u kontakt sa virusom gripa ili kovida ne postoji dovoljno snažan imunitet koji će nas zaštititi.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.