Uz koronu vlada i rotavirus: Lekari objasnili koji su simptomi Uz koronu vlada i rotavirus: Lekari objasnili koji su simptomi Shutterstock/ANN PATCHANAN

Uz koronu vlada i rotavirus: Lekari objasnili koji su simptomi

Povraćanje, dijareja, visoka temperatura, bolovi u stomaku, simptomi su stomačnog gripa, koji izazivaju „Rota“, „Adeno“ i „Noro“ virusi, koji se najlakše i najbrže prenose, a zaraženi pacijenti svih uzrasta ovih dana pune čekaonice u Beogradu.

Najopasniji stomačni, rotavirus, puni čekaonice Domova zdravlja u poslednjih nekoliko nedelja, napada najčešće decu vrtićkog i školskog uzrasta, a lekari upozoravaju da se lako prenosi i na odrasle.

„Danima već vladaju stomačni, adeno i rotavirusi, a imaju sličnu simptomatologiju, dijareju, povraćanje, temperaturu i teško ih je razlikovati. Deca su malaksala, nemaju apetit, a virusu treba ponekad i pet dana da izađe iz organizma, mora da se preleži. Međutim, i kod roditelja i kod dece unese paniku, a lako se prenosi na odrasle. Rotavirus širi se najčešće među decom manjeg uzrasta, u vrtićima uglavnom preko igračaka. Ako je jedno dete zaraženo, a ne opere ruke, pa se više njih igra sa jednom igračkom, svi će se zaraziti”, objasnio je nedavno za Nova.rs dr Saša Milićević, specijalista pedijatrije.

Sa polaskom đaka u školu, kao i svake godine, tako i sad, ističe on, očekujemo eksploziju stomačnih i respiratornih virusa.

„Svako dete koje dođe u vrtić ili školu, donosi viruse koje je pokupilo u svom okruženju dok je bilo na odmoru. Osim ovih zaraza, na koje smo već navikli, deca masovno ovog leta imaju boginje varičele, što je neuobičajeno. Nema više ‘sezone boginja’, kao što je bilo ranije, sada ih mogu dobiti u bilo kom delu godine“, kaže dr Milićević.

Stomačni rotavirus, od kog strahuju roditelji, uzročnik je učestalih dijareja, visoke temperature i povraćanja. Zaraza se lako širi, najčešće pogađa decu između šest meseci i pet godina, a virus u dečji organizam ulazi oralno-fekalnim putem ili preko sekreta iz nosa i pljuvačke. Vakcinu protiv rotavirusa preporučljivo je davati deci između šeste nedelje i šestog meseca života, piše City Magazine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.