Hrana i lekovi koje nikada ne bi trebalo da kombinujete

Da li ste se nekada zapitali da li vaša ishrana menja efikasnost lekova? Na primer ispijanje leka toplim napitkom može promeniti način na koji lek deluje i možda ugroziti vaše zdravlje.

„Interakcije hrane i lekova se obično dešavaju kroz tri različita tipa mehanizama“, kaže dr Ronald Stram, direktor Centra za zdravlje i lečenje u Njujorku, te dodaje:

„Hrana može povećati brzinu ili obim apsorpcije leka, smanjiti brzinu ili obim apsorpcije ili imati direktan farmakološki efekat“.

 

Kisela hrana, pića sa kofeinom, mogu smanjiti efikasnost antibiotika kao što je penicilin.

Ako uzimate penicilin, konzumirajte kiselu hranu, uključujući meso, živinu, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat pre ili dva sata nakon uzimanja leka.

Hinoloni, klasa antibiotika uključujući ciprofloksacin, levofloksacin i druge, mogu se uzimati na prazan stomak ili sa hranom. Međutim, istovremeno konzumiranje mlečnih proizvoda smanjuje njihovu efikasnost. Sačekajte dva sata pre i posle uzimanja ovih antibiotika ako želite da konzumirate mlečne proizvode.

Preskočite sir ako ste na inhibitorima monoamin oksidaze. Ovi lekovi se koriste za lečenje depresije i anksioznih poremećaja, a mogu reagovati na hranu bogatu tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima. Mešanje inhibitora monoamin oksidaze sa hranom koja sadrži tiramin, kao što je sir ili fermentisana i kisela hrana, može podići krvni pritisak do opasnih nivoa.

Ostale namirnice bogate tiraminom su soja sos, tofu, miso, fava pasulj, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakti kvasca i suvo grožđe.

Antikoagulansi kao što je varfarin sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neke vrste hrane smanjuju njihovu efikasnost, a druge produžavaju vreme zgrušavanja i povećavaju rizik od krvarenja.

„Riblje ulje je, na primer, zdravo za srce, ali je i blago protiv zgrušavanja“, kaže Dejvid G. Edelson, profesor kliničke medicine na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn u Njujorku.

S druge strane, tamno -zeleno lisnato povrće i druga hrana koja sadrži vitamin K može povećati zgrušavanje, pa ograničite ili izbegavajte spanać, brokoli, kelj, repu i zelje.

Jedite bobice ili drugo voće umesto jutarnjeg grejpfruta ako uzimate lekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini. Pijenje soka od grejpfruta istovremeno sa uzimanjem statina dovodi do akumulacije leka u telu. Grejpfrut usporava razgradnju leka, što dovodi do viših nivoa i raznih zdravstvenih problema.

Narandže mogu imati sličan efekat. Može doći do oštećenja jetre i, u retkim slučajevima, ozbiljnog oštećenja bubrega i mišića.

Ako uzimate inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin da biste snizili krvni pritisak, možda ćete morati da koristite i kalijumove soli kao zamenu za natrijum. Problem je u tome što ACE inhibitori takođe uzrokuju da telo zadržava kalijum. Ovo stvara visok nivo kalijuma koji potencijalno može dovesti do srčane aritmije.

Alkohol je jedna od najgorih stvari koje možete kombinovati sa lekovima na mnogo načina. Antifungalni lekovi burno reaguju sa alkoholom. Ova kombinacija može izazvati mučninu, grčeve u stomaku, glavobolju i crvenilo. Za većinu lekova najbolje je uzdržati se od alkohola, prenosi centarzdravlja.hr.

 

 

 

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pažljivo isplaniran budžet pred odlazak na letnji odmor, pomoći će vam da uživate u slobodnim danim bez brige da li ćete...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.