Reklamiraju ih kao zdrave, a zapravo podižu nivo šećera u telu

Ravnoteža regulacije šećera u krvi ima ključnu ulogu u našem ukupnom zdravlju, utičući na nivoe energije, raspoloženje, pa čak i na upravljanje težinom.

Međutim, postoji složena veza između nivoa šećera u krvi i nakupljanja masnih naslaga na stomaku. Osim uobičajenih krivaca, poput viška kalorija i sedalačkog načina života, određeni sastojci skriveni u naizgled bezopasnoj hrani mogu izazvati pustoš kada je u pitanju nivo šećera u krvi, ali i obim struka.

Smutiji

Smutiji, koji se često reklamiraju kao nutritivno bogate i pogodne opcije, ponekad mogu imati neželjene posledice na šećer u krvi i masnoću na stomaku. Iako mogu da sadrže mešavinu voća, povrća i drugih sastojaka, koncentrovani šećeri iz voća ili dodati zaslađivači mogu izazvati brze skokove nivoa šećera u krvi.

„Iznenađujuće, ali mnogi smutiji se reklamiraju kao ‘zdravi’, ali su zapravo bogati šećerom i/ili visoko fruktoznim kukuruznim sirupom. Mnogi smutiji imaju više kalorije nego što biste smeli da unesete dnevno, a to dovodi do povećanja telesne težine“, ističe Karazi.

Pored toga, procesom pripreme razbijaju se vlakna, pa se smanjuje njihova sposobnost da uspore apsorpciju šećera. Ova kombinacija visokog šećera i smanjenih vlakana može dovesti do fluktuacija nivoa šećera u krvi i potencijalno doprineti akumulaciji masti u predelu stomaka tokom vremena.

Zdravije alternative

Odlučivanje za zdravije alternative smutija je strategija za uživanje u smutijima bez narušavanja ravnoteže šećera u krvi ili podsticanja nagomilavanja masti na stomaku.

Uključivanje sastojaka bogatih hranljivim sastojcima poput lisnatog povrća, voća sa niskim glikemijskim indeksom poput bobičastog voća i izvora zdravih masti poput avokada ili orašastih plodova može imati blaži uticaj na nivo šećera u krvi.

A uključivanje namirnica bogatih proteinima poput grčkog jogurta ili proteinskog praha može povećati sitost i smanjiti rizik od skokova šećera, prenosi N1 Zagreb.

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.