Ovoliko je koraka potrebno napraviti dnevno kako biste sačuvali zdravlje – ne, nije 10.000

Dugo se verovalo da je 10.000 koraka dnevno „magični broj“ potreban da biste ostali zdravi i u formi, ali nova istraživanja pokazuju da je dovoljno manje.

Analiza više od 226.000 ljudi širom sveta pokazala je da je 4.000 koraka dnevno dovoljno da se smanji rizik od rane smrti iz bilo kog uzroka.

Nešto više od 2.300 koraka će biti od koristi za srce i krvne sudove, a što više koraka preduzmete, to su pozitivni efekti veći.

Svakih 1.000 dodatnih koraka iznad 4.000 smanjuje rizik od rane smrti za 15 procenata do 20.000 koraka.

Tim sa Medicinskog univerziteta u Lođu u Poljskoj i Medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins u SAD-u otkrio je da hodanje koristi svim polovima i svim starosnim grupama, bez obzira na to gde žive, međutim, hodanje je najefikasnije za one ispod 60 godina.

„Sedenje može da uspori metabolizam i utiče na rast mišića i snagu, što može dovesti do bolova. Predugo sedenje može da izazove i probleme sa leđima, što je uobičajen problem za ljude koji rade u kancelarijama. Njihova leđa su stalno pod stresom i pritiskom, što dovodi do mnogih problema kasnije u životu“, rekla Hani Fajn, fitnes instruktorka.

Ona je istakla i značaj aktivnosti bez vežbanja koje takođe sagorevaju kalorije, jer sve što radimo troši energiju, od nošenja namirnica preko čišćenja kuće do šetnje dok razgovaramo telefonom.

Hodanje snižava krvni pritisak, jača mišiće koji štite kosti i povećava nivo energije, a takođe pomaže u održavanju telesne težine zdravom ishranom.

Pešačenje ima i pozitivan efekat na mentalno zdravlje. Preporučuje se „skoro svima” jer blago deluje na zglobove i mišiće. Za one koji rade u kancelarijama, savetuje se da ustanu i šetaju na svakih sat vremena. Hodanje je najbolja vežba za trudnice. Preporučuje se hodanje 30 minuta svakog dana, prenosi klix.ba.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.