Preterana upotreba sprejeva za nos može da ima ozbiljne posledice po zdravlje Preterana upotreba sprejeva za nos može da ima ozbiljne posledice po zdravlje

Preterana upotreba sprejeva za nos može da ima ozbiljne posledice po zdravlje

Ako vam je često zapušen nos, naročito u sezoni alergija koja već počinje, kapi za nos mogu da zgledaju kao brzo rešenje. U mnogim slučajevima to i jesu, sve dok ih pravilno koristite.

Zapušen nos najčešće dolazi u paketu sa prehladom i gripom, a mnogima je sigurno najgori i najdosadniji simptom s kojim moraju da se nose.

Osim što otežava disanje, zapušen nos može da utiče i na kvalitet sna. Kapi za nos mogu da se čine kao brzo i jednostavno rešenje. U mnogim slučajevima i jesu, sve dok ih pravilno koristite. Ako se predugo oslanjate na sprej za nos, mogli biste sebi da stvoriti više štete nego pomoći.

Nisu svi sprejevi za nos isti

Na tržištu postoji nekoliko vrsta sprejeva za nos. Svi oni leče isti problem, ali se koriste za različite uzroke.

„Postoji nekoliko kategorija sprejeva za nos, ali oni koji se najčešće koriste su sprejevi na bazi steroida za alergije ili dugotrajnu upotrebu i brzodelujući nazalni dekongestivi“, rekao je otorinolaringolog i laringolog dr Omid Medizadeh za Huffpost.

Sprejevi za nos koji se baziraju na steroidima, pomažu u smanjenju upale i sluzi u nosu koja prouzrokuje začepljenost.

„Dekongestivni sprejevi za nos deluju tako što sužavaju krvne sudove u nosu“, rekla je dr Daria Long Gilspi, doktorka hitne medicine. To dovodi do manjeg dotoka krvi u nosno tkivo, a time i do manjeg oticanja i začepljenja.

Da li sprejevi za nos mogu da dovedu do zavisnosti?

O sprejevima za nos postoji i teorija da, kada ih koristite predugo, možete da postanete zavisni, što će rezultirati češćim zapušavanjem.

„To je uobičajeno uverenje. Mnogi ljudi nisu svesni koji sprejevi za nos povećavaju rizik od oporavka i koji su sigurni za duže korišćenje. Dekongestivni sprejevi za nos posebno povećavaju rizik od povratka zapušenog nosa jer sužavaju krvne sudove i tkiva koja tako brzo prouzrokuju oticanje“, objasnio je otorinolaringolog Medizadehe.

Ako stalno koristite ovakav lek, kada prekinete sa korišćenjem, tkivo će postati zavisno od hemikalija. To je ono što stvara povratnu kongestiju koja bi mogla da bude čak i gora od početnog otoka.

„Klinički, to se naziva povratna hiperemija sluznice, što znači da umesto smanjenog protoka krvi, zapravo dobijate povećanje protoka krvi, prouzrokujući trajnu blokadu koja se više ne poboljšava dekongestivima“, dodala je dr Long Gilspi. Ali, kada se korišćenje nazalnih dekongestiva za prevladavanje prehlade ili gripa smatra predugim?

„Nemojte koristiti nazalne dekongestive duže od tri dana“, rekla je dr Gilspi, jer možete da se suočite s povratnim začepljenjem.

Ako ga svakodnevno koristite više od tri dana, nedeljama ili mesecima, možete da oštete sluznicu nosne šupljine uključujući stanjivanje tkiva, što može da dovede do rinitisa, prenosi City Magazine.

Osim sprejeva, uvek postoje alternativne metode lečenja zapušenosti nosa, kao što su fiziološki rastvori, oralni dekongestivi i udisanje pare. Ako primetite da nakon izvesnog perioda ništa ne pomaže, posetite lekara jer može da bude reč o alergiji ili nekom drugom dubljem zdravstvenom razlogu.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.