Staro, kafansko jelo, čije ime SAMO SRBI MOGU DA SMISLE, našlo se na svetskoj listi najboljih: Verovatno nikad niste čuli za njega!

Nova lista najboljih jela iz Srbije otkriva i neke skrivene gastronomske dragulje: Brza, autentična jela koja su retko poznata široj publici.

Na prestižnom gastronomskom sajtu Taste Atlas nedavno je objavljena lista od 68 najbolje ocenjenih jela iz Srbije. Među raznovrsnim izborom, našla su se i jela koja su često skrivena od očiju šire javnosti, poznata samo pravim poznavaocima srpske kuhinje koji često posećuju tradicionalne kafane. Jedno od takvih jela je čalabrca.

Dok je petrovački kulen zauzeo prvo mesto sa najvišim ocenama, a komplet lepinja i leskovački roštilj su se našli na drugom i trećem mestu, lista je otkrila ostala jela iz Srbije kao što su sarma, miročki sir, karađorđeva šnicla, gomboci i podvarak. Ipak, jedno jelo izaziva posebnu pažnju svojim neobičnim imenom, a to je čalabrca.

Čalabrca je na ovoj prestižnoj listi zauzela 55. mesto. To je specijalitet koji se tradicionalno poslužuje u srpskim kafanama, ali je stekao popularnost kao brzo, sirotinjsko jelo iz zapadnih krajeva Srbije, prenosi danas.rs.

Sastoji se od lisnatog testa, ulja, masti, mleka i kajmaka, i priprema se brzo i lako!

Pored čalabrce, na listi su se našli i drugi manje poznati specijaliteti iz Srbije kao što su pite iz Vranja, propeć i sečenica, kao i desert herovke iz Vojvodine.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Efikasno uklonite kamenac sa pegle na brz i jednostavan način, sve što vam treba je jedna svakodnevna namirnica koju već...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.