Gabor Mate, doktor kojeg Đokovići dovode u Srbiju, objašnjava zašto braća i sestre obično budu potpuno različiti Foto:Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia; Shutterstock

Gabor Mate, doktor kojeg Đokovići dovode u Srbiju, objašnjava zašto braća i sestre obično budu potpuno različiti

Dr Gabor Mate objašnjava šta znači "ne postoje deca s istim roditeljima".

Dr Gabor Mate je jedan od najboljih svetskih govornika i autora bestselera, veoma je tražen zbog svoje stručnosti po pitanju više tema koje uključuju traumu, zavisnost, stres i uticaj prevencije na pravilan razvoj ličnosti, ali su mu fokusi u okviru svega toga i roditeljstvo i vaspitanje dece. On će uskoro biti gost Srbije na poziv Fondacije Novak Đoković.

Pitanje da li nas određuje priroda ili pak vaspitanje intrigira ljude otkako filozofiramo o svom postojanju.

Šta nas čini onim što jesmo? Koliko su naše ličnosti i sklonosti proizvod naše genetike, a koliko vaspitanja ili uticaja sredine?

Svako ko je odgajao više od jednog deteta može potvrditi činjenicu da deca nisu samo prazne table – svako ima svoju urođenu ličnost. I svako ko je video braću i sestre od istih roditelja i iz iste kuće zna da deca mogu doći iz istog okruženja i ispasti potpuno različita.

Neki mogu uočiti kako se braća i sestre razlikuju i pretpostaviti da su sve te razlike posledica prirode, ali, kako ističe stručnjak za razvoj dece dr Gabor Mate, nije samo ličnost ono što čini razliku.

„Ne postoje deca koja su odgajana u istoj porodici“, rekao je Mate Daliji Kurc, voditeljki podkasta „Live and Help Live“. „Ne postoji dvoje dece koja imaju iste roditelje.“

Mate je potom pitao voditeljku da li ona ima braću i sestre, a ona mu je odgovorila da ima i mlađu i stariju braću i sestre.

„Vi niste odgajani u istoj porodici“, rekao joj je, ističući da ona nikada nije imala iskustvo da bude najstarije dete. Bila je srednje dete, što bi, kako je rekao, moglo biti prilično teško jer srednja deca nemaju poštovanje i autoritet kao najstarije dete ili ljupkost i simpatičnost najmlađeg deteta.

„Ne samo to, kada su roditelji dobili vas, a već su imali vašu mlađu braću i sestre, možda su bili u različitoj fazi svog ličnog razvoja, ili u drugačijoj fazi svog odnosa, ili u drugačijem ekonomskom položaju“, rekao je.

„Još važnije, po temperamentnu je svako dete drugačije i to znači da evocira drugi deo roditelja“, dodao je on. „Dakle, čak i ako roditelj voli svoju decu podjednako – što ne dovodim u pitanje – neće odgovoriti detetu na isti način. Dete neće izazvati iste odgovore od roditelja. Dakle, deca nemaju dva ista roditelja.“

I doktor je, naravno u pravu. Ne samo da su deca jedinstvene ličnosti koje se stalno menjaju, već su i roditelji. Dinamika i okolnosti porodičnog života se stalno menjaju, čak i u najstabilnijim porodicama. Jedno dete može da se rodi tokom otpuštanja sa posla ili preseljenja u drugu zemlju. Formativne godine jednog deteta mogu pasti upravo kada njegovi roditelji prolaze težak period u braku, a drugog pak tačno kad imaju koristi od terapije u savetovalištu.

Govoreći iz iskustva, ne biste mogli da odgajate svako dete na potpuno isti način čak i da to želite. Pre svega, različita deca različito reaguju na različite stvari.

Jedno dete bi se moglo srušiti od strogog pogleda, dok drugo amortizuje sav roditeljski gnev. Jedno dete može biti verbalni procesor koji treba da progovori kroz svoja osećanja, dok će drugo možda morati da se izrazi fizički ili kreativno kako bi shvatilo šta ga muči.

Svako dete ima jedinstvene potrebe i sklonosti, a pokušaj da vaspitanje bude jednoobrazan, savršeno jednak poduhvat je samo vežba frustracije.

Mate ističe još jednu važnu stvar – različita deca otkrivaju naše različite delove. Ljudski odnosi su složeni i pokušaj da se roditeljstvo zakači za jedan određeni skup pravila ili jedan specifičan pristup jednostavno nije realan. Morate da budete roditelj deteta ispred sebe ko god da ste u tom trenutku, a obe te stvari će se menjati tokom vremena kako oboje učite i rastete.

I budimo realni. Roditeljstvo može biti iscrpljujuće, tako da najmlađa deca zaista dobiju roditelje koji su opušteniji i možda malo popustljiviji jednostavno zbog količine energije koja je potrebna mamama i tatama. Tokom godina učimo koje bitke vredi voditi, kojih se standarda pridržavati i koje stvari mogu biti odbačene bez ikakve štete. Roditeljstvo je proces stalnog učenja u kontinuitetu, tako da će, naravno, deca različitog uzrasta imati različite roditelje na mnogo načina iako su mama i tata dve iste osobe.

Dr Mate je to tako lepo i sažeto objasnio. „Ne postoje deca koja se odgajaju u istoj porodici“ i „Nema dvoje dece sa istim roditeljima“. Mudre reči koje treba prihvatiti bilo da ste roditelj više od jednog deteta ili i sami imate braću i sestre.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pića koje konzumiraju milioni mogu izazvati gubitak kose, upozorio je dr Abdulaziz Balvi za britanski Express. Lekar ka...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.