Broj stanovnika na Zemlјi je uveliko premašio 7.9 milijardi

Prema statističkim podacima broj stanovnika na Zemlјi je uveliko premašio 7.9 milijardi. Procjene su da od 1. januara 2023. godine u prosjeku svake sekunde na planeti umiru dvije osobe,a da se 4.3 rađaju.

Od ukupnog broja stanovnika planete Zemlјe:
- 11% živi u Evropi
- 5% živi u Sjevernoj Americi
- 9% živi u Južnoj Americi
- 15% živi u Africi
- 60% živi u Aziji

- 49% živi u selima,
- 51% živi u gradovima
- 77% ima krov nad glavom
- 23% nema gdje da živi
- 48% svjetske populacije troši manje od dva dolara dnevno
- 87% ima (uglavnom) čistu vodu za piće
- 13% populacije nema pristup izvorima pitke vode
- 75% ima mobilne telefone
- 25% nema mobilni telefon
- 65% ima pristup internetu
- 35% nema pristup internetu
- 83% zna da čita
- 17% je nepismenih
- 7% ima fakultet

- 26% živi manje od 14 godina
- 66% živi između 15 i 64 godine
- 8% živi više od 64 godine.

Baza podataka: Svjetska statistika stanovništva 2023.

Ako imate krov nad glavom, završili ste fakultet, pijete čistu vodu, imate mobilni telefon, imate pristup internetu, nalazite se u maloj grupi svjetske populacije. Posebno ako imate sreću da poživite duže od 64 godine nalazite se u izuzetno maloj grupi jer 92% lјudi na planeti u sadašnjim uslovima nisu u toj mogućnosti.

U 21. vijeku mogućnosti su neograničene te stoga razloga za nezadovolјstvo, žalbe i trvenja nije teško iznaći, ali mnogo toga valјa dobro izmjeriti prije presijecanja.

Lijepo kaže Patrijarh Pavle... Naš čovjek je sklon nabrajanju svojih nevolјa, a rijetko nabraja svoje radosti. Kada bi ih nabrojao onako kako to one zaslužuju uvidio bi da ima dovolјno sreće u životu.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Još od drevnih civilizacija poput Egipta, Kine, Indije i Japana, brojevi su bili povezani s magičnim moćima i smatralo s...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.