„Sedi-ustani“ test otkriva zdravlje vašeg srca, ali i to koliko ćete dugo živeti

Test „sedi-ustani“ je „indirektan marker vašeg zdravlja“, kaže doktorka i otkriva kako može da ukaže na zdravlje vašeg srca.

Dugovečnost se ne ogleda samo u tome koliko dugo živite – već i u tome da ostanete zdravi što je duže moguće. Test „sedi-ustani“ može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može čak i da predvidi koliko ćete živeti, pokazuju istraživanja.

„To je indirektni marker vašeg zdravlja“, kaže medicinski saradnik NBC News-a dr Natali Azar, koja je pokazala jednostavan test, koji neki lekari koriste kao pokazatelj dugovečnosti.

Šta je test „sedi-ustani“?

„To je zapravo stajanje, pa sedenje, pa opet stajanje test“, kaže Azar za Today.com.

U suštini, test počinjete stojeći, sednete prekrštenih nogu na zemlju, a zatim ponovo ustanete.

Zvuči lako, zar ne? Ne baš. Morate da pređete iz stajanja u sedenje i ponovo nazad, a da ne koristite ruke ili bilo koji deo tela osim nogu i jačine vašeg tela da vam pomognu da ustanete, odnosno sednete.

Šta test pokazuje?

Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgra i nogu da biste mogli da ga završite, kaže Azar.

Kakvo istraživanje stoji iza ovoga?

Studija iz 2012. je otkrila da je test „sedi-ustani“ bio značajan pokazatelj mortaliteta kod učesnika između 51 i 80 godina. „Studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća verovatnoća da ćete umreti u narednih šest godina “, kaže Azar.

Ali, ističe Azar, ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji bili su najstariji – što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine, kaže Azar.

„Kako starimo, provodimo vreme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su takođe veoma važni“, naglašava Azar.

Kako uraditi test

Cilj je da pređete iz stajanja u sedenje na podu i ponovo stojite bez ikakve pomoći vaših ruku. Evo kako da to uradite:

– Počnite da stojite i dajte sebi 10 poena
– Sedite na pod prekrštenih nogu
– Ponovo ustanite
– Oduzmite poen svaki put kada koristite ruku, koleno, podlakticu ili stranu noge da pomognete sebi
– Ako možete da sedite i stojite bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopšte niste mogli da ustanete, vaš rezultat je nula.

Kako protumačiti svoj rezultat

„Osam bodova ili više je ono što želite“, kaže Azar.

Ali ona ističe da postoji mnogo stvari koje test ne uzima u obzir. „Šta ako ste u formi, ali ste se povredili?“

Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili sačekajte dok se ne izlečite da biste probali test, ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to da je merilo vašeg zdravlja.

„Test takođe ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja“, kaže Azar. Dakle, ako imate problema sa pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi, objašnjava Azar.

Azar dodaje da ovaj test radi sve vreme i da njen lični rezultat nije uvek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogo faktora može doći u igru. Ako, na primer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, dajte sebi malo lufta. Postoji čitava skala od 10 poena sa razlogom.

Šta ako ne postignem dobar rezultat?

„Uzmite to sa rezervom“, kaže Azar.

Ne možete da kontrolišete protok vremena – ili starenje – ali možete doneti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije.

Izvor: Citymagazin

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.