5 načina da se rashladite bez klime

Vrućina može da podstakne zabavne letnje aktivnosti, ali telo ne bi trebalo da bude previše vruće predugo, jer previše toplote može da naškodi zdravlju, prema američkim nacionalnim institutima za zdravlje.

Ako želite da se rahladite ne morate uvek da uključujete klimu.

Bez obzira da li ste bez struje, podnosite ekstremnu vrućinu ili pokušavate da uštedite novac, postoje načini da ostanete udobni bez veštačkog hlađenja.

Znojenje je prirodni sistem hlađenja tela, ali kada je nedovoljan, postoji povećan rizik od razvoja hipertermije izazvane toplotom – čiji znaci uključuju toplotne grčeve, toplotni edem i toplotni udar.

Toplota u kombinaciji sa visokom vlažnošću povećava ovaj zdravstveni rizik, jer nivoi zasićenja vazduha izazivaju nakupljanje znoja na koži, sprečavajući telo da se prirodno ohladi, piše Bi-Bi-Si, a prenosi N1 Zagreb.

Ostanite hidrirani

Kada ste vrući i crveni, hidratacija je prvi i najvažniji korak u hlađenju, rekao je Vendel Porter, profesor poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu Florida. Temperatura vode nije bitna jer će je telo zagrejati, dodao je on. Ako je telu vruće i treba da se ohladi, to ne može bez određene količine vlage, jer se telo hladi znojenjem.

Uzmite hladan tuš ili kadu

Hladan tuš ili kupka pomažu u hlađenju tela snižavanjem unutrašnje temperature, rekao je Porter. Za dodatnu hladnoću, probajte sapun od peperminta. Mentol u ulju peperminta aktivira moždane receptore koji vašem telu govore da je nešto što jedete ili osećate hladno.Pored toga, možete koristiti i hladne krpe za pranje na vratu ili zglobovima. Stavite hladnu krpu ili pakete leda na zglobove ili ih omotajte oko vrata da biste ohladili telo. Ove pulsne tačke su oblasti gde su krvni sudovi blizu kože, pa ćete se brže ohladiti.
Samo odmaranje u blizini ventilatora bi takođe snizilo telesnu temperaturu.

Zatvorite zavese ili roletne

Ako imate prozore koji gledaju na sunce od jutra do popodneva, zatvorite zavese ili roletne preko njih kako biste „sprečili da sunce uđe direktno u kuću i da je zagreje“, rekao je Porter.

Takođe možete postaviti zavese za zamračenje da biste izolovali prostoriju i smanjili porast temperature koji bi nastao tokom dana.

Ako uključite klima-uređaj, nemojte ga postavljati ispod 21 stepen da biste brže ohladili kuću, rekla je Samanta Hol, osnivač australijske kompanije za istraživanje dizajna koja pomaže u stvaranju zdravih, održivih zgrada.

„Samo radi duže da bi se dostigla ta temperatura i nastaviće se sve dok ne počnete da se osećate hladno i onda je teško da se balansirate“, dodala je ona. Umesto toga, održavajte temperaturu što je moguće višom dok je i dalje prijatno.

Spavajte u prozračnoj posteljini

Pamuk je jedan od materijala koji najviše diše, tako da pamučni čaršavi ili ćebad mogu pomoći da se ohladite tokom noći.

Što je manji broj pamučnih niti, to je prozračniji, rekao je Porter. To je zato što veći broj niti ima više tkanja po kvadratnom inču.

Uživajte u zamrznutim poslasticama

Poslednji i najslađi potencijalni način da se oslobodite osećaja vrućine je – sladoled. Ali nemojte preterivati sa šećerom ako ste pregrejani ili postoji opasnost od pregrevanja“, rekao je Porter.

„Šećer bi ubrzao vaš metabolizam i počeli biste da se osećate vruće iznutra“, rekao je. „Dakle, hladna poslastica bi mogla biti dobra, ali dodatni šećer možda nije.

Izvor: danas.rs

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.