Namirnice bogate proteinima koje su „pametan obrok“ pred spavanje

Za mršavljenje je, kažu stručnjaci, najgore mnogo jesti pre spavanja. Posebno će nagomilavanju kilograma doprineti ugljeni hidrati, šećer i skrob – poput pirinča, hleba, krompira i slatkiša.

Namirnice bogate šećerom, a siromašne vlaknima brzo će utoliti glad, ali ako se energija u koju se pretvaraju ne koristi, te kalorije će se skladištiti kao masnoće. Ima li gore vesti za vaš struk? Ipak, stručnjaci se slažu kako nije dobro ići na spavanje praznog želuca, pa ako osećate glad pre spavanja, postoje bolja rešenja.

Savet je da konzumirate namirnicu punu proteina – sitan sir s malo masnoće (poznat i kao švapski ili sremski sir). Upravo je ta namirnica bila predmet istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „British Journal of Nutrition“ pre nekoliko godina.

U njima stoji kako konzumiranje 30 grama proteina 30-ak minuta pre spavanja može da ima pozitivan uticaj na metabolizam. Studija je bila relativno mala i uključivala je samo aktivne mlađe osobe ženskog pola, ali je to prva studija koja je istražila kako hrana bogata proteinima može pomoći u mršavljenju, a da u pitanju nisu proteinski napici, prenosi Ordinacija.hr.

Ako niste ljubitelj svežeg sira, postoji veliki broj zamena koje su takođe dobar izvor proteina.

Možete da jedete piletinu, tofu, kuvana jaja ili male količine badema 30 minuta pre odlaska u krevet, jer sadrže čiste proteine, savetuje Bridžit Agi, medicinska sestra i vođa projekta u centru za gubitak kilograma „Marina Weight“, koja nije bila uključena u pomenutu studiju.

Dobri izvori proteina

Bademi i orasi su jedni od najzdravijih orašastih plodova, a posebno su dobar izbor za osobe koje ne podnose laktozu, vegane ili one koji jednostavno ne vole mlečne proizvode. Sadrže velike količine zdravih masti, proteina te nutrijenata poput vitamina E, selena i magnezijuma.

Ako nemate problema s laktozom, možete odabrati i mocarelu, koja ima malo kalorija i puno proteina, ali i kalcijuma i vitamina D. Pravi odgovor za gubitak kilograma leži u smanjivanju unosa kalorija u organizam – morate trošiti više energije nego što unosite.

Ako rasporedite obroke tako da unosite proteine i povrće svakih 5 sati u organizam, osigurali ste mu dovoljne količine energije potrebne za gubitak kilograma, napominje Agi te dodaje kako planiranjem obroka možete donositi i zdravije odluke i eliminisati prejedanje.

Izvor: n1info.rs

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.