Stranci masovno dolaze u Srbiju zbog zuba, ugradnje silikona i liposukcije: Najviše ih je iz Italije, Francuske i Austrije, cene 50 odsto jeftinije

Dok Srbi odlaze u Austriju, Nemačku, Sloveniju da bi kupovali garderobu i opremu za kuću, stranci dolaze u našu zemlju da zbog popravke zuba, ugradnje implantata, povećanja grudi, smanjenja nosa, liposukcije, specijalističkih pregleda, pa čak i porođaja jer je kod nas jeftinije. Prema podacima Međunarodnog udruženja za estetsku i plastičnu hirurgiju, čak 20 odsto više stranaca nego prošle godine boravilo je u Srbiji kako bi obavili stomatološke i estetske intervencije i na taj način uštedeli i po nekoliko hiljada evra.

Cene usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji dvostruko su jeftinije nego na Zapadu. S druge strane, u Turskoj, Poljskoj, pa i Bugarskoj cene ovih usluga niže su nego kod nas, međutim, i pored toga, zapadnjaci ipak više veruju srpskim lekarima, hirurzima i stomatolozima.

U Srbiju stranci, ali i srpski državljani koji žive u inostranstvu, dolaze najčešće zbog stomatoloških intervencija, plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalističkih pregleda, najviše kod oftalmologa, potom lečenja matičnim ćelijama, ali i zbog komfornog porođaja po niskoj ceni u luksuznim privatnim apartmanima.

Nišlijka Žana R. koja godinama živi i radi u Nemačkoj, boravila je u Srbiji tri nedelje posle januarskih praznika kako bi uradila zube. Ona je ugradila zubne implante, koje je po komadu plaćala 500 evra. Pre toga je imala određeni niz intervencija koje je platila oko 1.000 evra. Dakle, bez implanta.

Ipak, napominje da je prošla „i više nego odlično“.

„Moji zubi su specifični i ne bih vas opterećivala time, pa ću samo reći da sam došla po holivudski osmeh. I dobila sam ga za 14 dana, a koštao me je oko 10.000 evra. To nije ništa u odnosu na naše stomatologe koje, verujem da jesu profeisonalci kao i vaši, ali su veoma skupi. Moji zubi bi kod nas koštali oko 20.000 evra, a možda i više. Zašto da dajem toliki novac kada mogu da dođem u Beograd? Ionako dolazim dva do tri puta godišnje, imam brata u selu kod Niša, pa ga posećujem“, kaže ona.

Strancima, na Zapadu, je međutim najskuplji odlazak kod zubara, pa se zato neretko odlučuju da sve stomatološke zahvate obave u Srbiji.

Prema rečima doktora stomatologije Miroslava Aleta, najveći broj stranih državljana koji dolaze u Srbiju radi zubarskih intervencija su Šveđani, Italijani, Francuzi, Nemci, Britanci, čak i američki državljani.

„Takođe ima dosta naših ljudi, koji žive u inostranstvu, ali i dalje dolaze ovde kod zubara. Za nas se odlučuju pre svega zbog cena, jer je ogromna razlika, a materijal koji koristimo je isti kao na Zapadu. Međutim, mi smo jeftina radna snaga, pa cene moraju biti niže. U Americi je najjeftinija stomatološka intervencija 500 do preko 1.000 dolara, dok je lečenje kanala, operacije i slično po nekoliko hiljada, a ovde je duplo jeftinije. U Švajcarskoj je cena čišćenja kanala 1.000 franaka, dok su Britanci najskuplji, tamo je do pre nekoliko godina samo običan stomatološki pregled iznosio čak 140 funti“, objašnjava on.

Srpski estetski hirurzi imaju, kako se čini, najviše posla sa „zdravstvenim turistima“.

Plastični i rekonstruktivni hirurg dr Igor Maljković kaže za Nova.rs da strani državljani čine oko 80 odsto njegovih pacijenata.

„Imamo pacijente iz Austrije, Nemačke, Italije, Amerike, oni čine 80 odsto. Najviše se rukovode cenama, ali i kvalitetom usluge. Za nas saznaju uglavnom preko preporuke, ali i putem interneta i ostavljenih utisaka, što je danas veoma bitno. Najčešće dolaze da rade grudi, nos i stomak. Zatezanje kože i liposukcija su najpopularniji zahvati, a naše cene su više nego dvostruko jeftinije u odnosu na kolege sa Zapada, dok su materijali isti, međutim kod nas je manja cena rada“, kaže on.

On naglašava da je strancima bitan kvalitet usluge.

„Bugari imaju nisku cenu hirurgije, ali nemaju dobru ponudu, u medicinskom turizmu se nisu baš proslavili. Naši ljudi idu u Trusku jer im je jeftinije nego ovde, a stranci sa Zapada dolaze kod nas, jer njima cene u Turskoj sigurno zvuče sumnjivo“, kaže dr Maljković.

Izvor: nova.rs

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.