Kako razviti lјubav prema sebi? Kako razviti lјubav prema sebi?

Kako razviti lјubav prema sebi?

 

U zavisnosti od toga kako se ponašamo prema sebi, možemo biti naš najbolјi prijatelј ili najveći neprijatelј - kao u priči iznad. Nažalost, većina lјudi su sami sebi najveći neprijatelјi

Zamislite da ceo život provedete sa osobom koja kritikuje svaki vaš potez. Kad nešto pogrešiš, kaže: „Naravno da nisi uspeo, nema koristi od tebe, bolјe da tako nešto ubuduće ni ne pokušavaš“; kad si tužan, on kaže "Ajde lenjivče, probudi se, šta kukaš?", kada uradiš nešto dobro, on kaže "Pa to može svako, nije tvoja zasluga".. Šta mislite kako bi izgledao život sa takvom osobom? Da li biste želeli da provodite vreme sa nekim ko je tako „otrovan“, neosetlјiv, hladan?

A sada zamislite suprotnu situaciju – da ceo život provedete sa nekim ko vas voli, razume i podržava. Kada uradite nešto pogrešno, ta osoba će reći: „U redu, niste baš uradili to, ali ništa strašno. Uvek možete pokušati ponovo!“; kada ste tužni, ta osoba će reći „Razumem da ste tužni. Dajte sebi vremena – sutra je novi dan“; kada uradiš nešto dobro, ta osoba te hvali, raduje se sa tobom... šta misliš kako bi izgledao tvoj život da ga provedeš sa tom jednom osobom? Mnogo bolјe, zar ne? Neuporedivo! Bio bi to miran život u kome biste znali da imate nekoga na koga možete da računate, bez obzira u kojoj se situaciji nalazite.

Prijatelјi ili neprijatelјi?

Dakle, sada – ko je osoba sa kojom provodimo najviše vremena – bukvalno 24 sata dnevno? Naravno, to smo mi. U zavisnosti od toga kako se ponašamo prema sebi, možemo biti naš najbolјi prijatelј ili najveći neprijatelј - kao u priči iznad. Nažalost, većina lјudi su sami sebi najveći neprijatelјi. Oni sebi rade upravo ono što je opisano u priči – kritikuju sebe za neuspehe i greške, omalovažavaju svoje uspehe, ne znaju kako da se izbore sa sopstvenom tugom... Umeju da iznesu takve kritike i uvrede. sebe koje ne bi rekli nikom drugom. Ne vole se, pa čak i ne poštuju jedni druge – smatraju da nisu dovolјno pametni, lepi, dobri, da moraju da daju nešto više da bi zaslužili lјubav i poštovanje. Jasno je da takav odnos prema sebi dovodi do dodatnih problema, anksioznosti i depresije.

Samolјublјe se često pogrešno shvata kao sebična, narcisoidna opcija – nešto što ne treba negovati. Ako se za nekoga kaže da je samosaosećajan, neko bi mogao pomisliti da je previše osetlјiv, nežan, slab... ali to je daleko od istine. Ljubav prema sebi znači da verujemo da smo isto tako vredni kao i drugi lјudi i da zaslužujemo lјubav i poštovanje.

Svako dobro delo, ma koliko bilo malo, pobolјšava emocionalnu stabilnost i smanjuje anksioznost

Počinjemo da razvijamo samosaosećanje tako što bolјe upoznajemo sebe. Razumevanjem kako su određeni geni i životna iskustva oblikovali naše misli i emocije, dobijamo novu perspektivu na sebe i svoja unutrašnja iskustva. Počinjemo dublјe da shvatamo da nismo sami krivi za način na koji smo uslovlјeni. Možemo se zapitati: koju verziju sebe bih sada želeo da razvijem? Da li želim da nastavim da kritikujem i potkopavam sebe ili želim da naučim da odgovaram na sebe sa lјubavlјu i razumevanjem? Nakon ovog teorijskog uvida i odluke da želimo da razvijemo zdrav odnos sa samim sobom, sledi praksa u svakodnevnom životu.

Pravilo 3 koraka

Kada vas preplave teške misli i osećanja, primenite pravilo od 3 koraka:

Primetite šta se dešava - Ovo je korak koji izgleda očigledan, ali je najvažniji korak koji vodi do zdravijeg načina suočavanja. Važno je da primetimo da smo tužni, lјuti ili uplašeni da bismo mogli dobro da reagujemo. Obratite pažnju na to kako se to osećanje manifestuje u vašem telu, koje misli vam prolaze kroz glavu.

Zapamtite da je to lјudski nesrećni slučaj - upravo sada, stotine hilјada lјudi na Zemlјi se tako osećaju. Ljudski život je takav, pun uspona i padova. Teške misli i osećanja nisu pogrešna; to su normalna lјudska iskustva.
Odgovorite s lјubavlјu i dajte sebi ono što vam je potrebno - specifičnosti ovog koraka zavise od situacije u kojoj se nalazite i šta vam je potrebno. Važno je da postoji svest u vašem odgovoru na situaciju.

Malo po malo, primenjujući ova 3 koraka, razvijaćemo zdrav odnos prema sebi i sopstvenim mislima i osećanjima. Razvijajući lјubav i razumevanje za sebe, bolјe ćemo razumeti druge lјude, bićemo spremniji da oprostimo i ponudimo još veću lјubav drugima - piše budidobrobudice.com

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.