Kako izgledaju prvi bebini sati, iz minuta u minut Kako izgledaju prvi bebini sati, iz minuta u minut

Kako izgledaju prvi bebini sati, iz minuta u minut

Švedski naučnici pažljivo su posmatrali 28 novorođenih beba nakon rođenja kako bi videli kroz kakve promene prolaze na samom početku svog života.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu „Acta Pediatrics“ pokazalo je da se novorođenče ponaša instinktivno kada je prepuštena prvim slobodnim pokretima tela i pri prvom kontaktu s majkom.

Ovo su neke od promena koje se događaju bebama u prvim minutama njihova života.

Prvi minut: Bebe plaču glasno i ljutito, što im pomaže da probude pluća.

Drugi minut: Nakon prvog plača, bebe počinju da se opuštaju i miruju na maminim grudima.

Peti minut: Počinju da se bude, bebe prvi put otvaraju oči i postupno počinju da pomeraju glavu i usne.

Osmi minut: Bebe postaju aktivnije i duže drže oči otvorene. One posmatraju majčine oči, posmatraju majčine grudi. Plačem pokazuju da su gladne i ruke usmeravaju prema svojim usnama.

18. minut: Beba opet odmara jer je izmorena.

36. minut: Bebe počinju da koristite čulo mirisa, još uvek su zainteresovane za majčine dojke.

62. minut: Vreme je za prvi podoj. Bebe piju kolostrum, prvo majčino mleko koje sadrži brojne hranjive supstance koje jačaju imunološki sistem. Rano sisanje podstiče stvaranje mleka i pomaže maternici da se što brže vrati u pređašnje stanje.

70. minut: Bebe spavaju, zasluženo se odmaraju.

Treba napomenuti da je istraživanje sprovedeno na malom uzorku dece u Švedskoj, gde bebe nakon rođenja imaju priliku da se odmaraju na majčinim grudima i uživaju u prvom mleku, što nije privilegija za sve novorođene bebe na svetu, prenosi Index.hr.

Ali ovi rezultati se smatraju pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vreme varira od bebe do bebe, a navedene minute istaknute su kao prosečne vrednosti.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.