Terapeutkinja otkrila najgoru stvar koju roditelj može reći detetu kad je uznemireno

Jednako kao i odrasli, deca su s vremena na vreme uznemirena ili ljuta. Psihoterapeutkinja Rachael Snyder, specijalizirana za tinejdžersku anksioznost, depresiju i traumu, otkrila je da postoji jedna stvar koju roditelji nikada ne bi smeli reći detetu kada je uznemireno, uplašeno ili ljuto.

Radi se o frazi koju koristi velik broj roditelja, a ona glasi “smiri se“.

Kako objašnjava za portal Parents, reći detetu da se smiri ne potiče njegov intelektualni rast niti promoviše zdrave veštine suočavanja s problemom.

Umjesto toga ova izjava uzrokuje da vaše dete oseća kao da mora ignorisati vlastite osećaje, ali i da nije u redu plakati.

„To detetu govori da izražavanje emocija nije prihvaćeno ni prikladno, nešto što nikako ne bih preporučila nijednom roditelju jer takav pristup nije zdrav“, upozorava Snyder, a prenosi Index.hr.

Ovakav pristup takođe može uticati na dete kada odraste.

Prema Snyder, kada su nečije emocionalne potrebe potisnute tokom detinjstva, oni se bore s njima u odrasloj dobi.

„Postoje odrasli koji zadržavaju emocije ili ih u potpunosti ignorišu jer im je u jednom trenutku života rečeno da ih nije u redu jasno i otvoreno izražavati“, dodaje.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.