Porođaj u vodi - da ili ne?

Ako je žena jako napeta, kontrakcije mogu postati nepravilne i zato porod ne može pravilno napredovati. Opuštajuće dejstvo vode čini se da pomaže u koordinaciji trudova, tako da su manje stresni za porodilju i za bebu. Kada se žena može opustiti u toku rađanja, hormoni stresa se smanjuju, a oksitocin i endorfin (porođajni hormoni) mogu neometano delovati.

Kraći trudovi
Mišići se lakše opuste u vodi, tako da se ne troši više energije kao što bi to bilo u stanju napetosti. Sva energija se usmerava na maternicu i stvaranje delotvornih trudova pa je time i porod brži...

Pokretljivost
Voda pomaže u kretanju i na taj način žena može lakše doći u položaj koji joj u tom trenutku odgovara.Najbolji položaj je onaj u kojem je novorođenčetu najlakše proći kroz karlicu.

Privatnost i kontrola
Kada je žena jednom u bazenu, ona se nalazi u svojem okruženju i porodjaj je neometan. Tako može imati više kontrole nad porodjajem.

Prevazilaženje bola

Uranjanjem u toplu vodu kontrakcije postaju lakše i podnošljivije, isto kao što i kupanje ublažava bol u leđima i stomaku. Iz tog razloga ženi će verojatnije manje biti potrebni medikamenti za ublažavanje bola, npr. epiduralna anestezija, za koju bi inače trebala izaći iz vode da bi je primila. Opuštenost također pomaže u ravnomernom disanju i izbegavanju hiperventilacije, koja često pogoršava osećaj bola.

Stalna prisutnost babice
Bolnički protokol nalaže stalnu prisutnost babice dok je žena u bazenu. Ako žena rađa na suvom, čest je slučaj da ostaje sama za neko vreme, dok babica proverava druge porodilje.

Prirodan porod
Drastično su smanjene sve vrste medicinskih intervencija i veći je užitak za ženu jer joj se pruža prilika da celokupan porod odradi sama!

PREDNOSTI POROĐAJA U VODI

Manji rizik od pucanja perineuma
Perineum je manje podložan pucanju jer voda omekšava tkivo, pa se može lakše rastezati oko dečije glavice u trenutku rađanja. Neki smatraju i da je perineum generalno više zaštićen zbog izjednačenog pritiska u trhuhu i pritiska vode u bazenu, što omogućava nežniji izlazak glavice i verojatno smanjenu postporođajnu bol perineuma.

Bolja upotreba sile teže
U bazenu će se žena verovatnije porađati u uspravnom položaju nego kada je na suvom. Naravno, sila teža je jača na suvom, zbog Arhimedovog zakona i uzgona koji vlada u vodi. U uspravnom položaju se najbolje koristi sila teža koja olakšava i ubrzava porod.

Mirniji porod za bebu
Porod je manje traumatičan za bebu, jer je rođena u okruženju koje je slično onome u kojem je uživalo u majčinom stomaku. Rađanje “iz vode u vodu” čini taj prelaz u spoljni svet lakšim za dete. Kičma novorođenčeta i njegov nervni sistem su manje skloni porođajnoj traumi i ozledama. A iz kiropraktičke perspektive, vodeni i kućni porod odličan su izbor. Voda pruža bebi poznatu atmosferu nakon porođajnog stresa, ponovo obezbedjujući dovoljno vremena njegovim telesnim funkcijama da se organizuju.
Tokom poroda novorođenčad često otvaraju oči, migolje se u svim pravcima i koriste svoje ekstremitete. Šok i taktilna preopterećenost koja su često nerazdvojiv deo poroda su ublažena. Svetlost i zvuci su blaži kada se percipiraju ispod vode, pa čak i dodir majčine kože sa detetovom kožom je nežniji zbog prisutnosti poznatog elementa: vode.

KADA NIJE DOBRO IZABRATI POROĐAJ U VODI?

• ako imate zdravstveni problem kao dijabetes, srčane bolesti, bubrežne bolesti ili hronične psihičke bolesti
• ako imate vrlo visoki krvni pritisak
• ako imate ozbiljnu pre-eklampsiju (jako visok krvni pritisak i belančevine u mokraći)

• ako ste imale bilo kakvo krvarenje u zadnjim nedeljama trudnoće
• ako imate aktivan vaginalni herpes, koji još i vlaži
• ako ste pre toga imale carski rez
• ako imate provociran porodjaj
• ako ste primili sredstva za ublažavanje bola, “koktel”, Petidin (sintetički oblik morfijuma), Demerol ili neki drugi lek tokom trudova

• ako rađate blizance, trojke ili više
• ako je beba u položaju na zadak
• ako je u pitanju nedonošče (prevremeno rođenje)
• ako drugo porođajno doba (faza tiskanja) postane vrlo dugo

MORAĆETE BAZEN NAPUSTITI U SLEDEĆIM SLUČAJEVIMA:

• kada se praćenjem otkucaja detetovog srca otkrije neki problem
• ako želite epiduralnu anesteziju
• ako trudovi napreduju jako sporo
• ako počnete krvariti tokom trudova
• ako osetite nesvesticu
• kada nastupi treće porođajno doba (rađanje posteljice) zbog rizika od iskrvarenja.
Žene mogu tada dosta krvariti, pa je lakše utvrditi količinu izgubljene krvi na suvom, nego u bazenu.

SVE JE PITANJE LIČNOG IZBORA

Neke žene osećaju prirodnu privlačnost i želju za vodenim okruženjem, dok se drugima ne sviđa takva ideja. Ima jako puno slučajeva kada se žene unapred odluče za porodjaj u vodi, ali kada dođe taj trenutak shvate da se usvari bolje osećaju na suvom, i to je opet potpuno u redu. Najveću štetu možete napraviti sebi ako se psihički ogradite za bilo koji ishod i time postavite barijeru koja će vas sprečavati da slušate svoje telo.

izvor:bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.