Zašto ne treba terati dete da jede: 14 saveta ukrajinskog pedijatra Jevgenija Komarovskog

Doktor Jevgenij Olegovič Komarovski je među prvima počeo da adekvatno i prijemčivo objašnjava mamama i tatama kako da sačuvaju i ojačaju zdravlje deteta.

Preporuke Jevgenija Komarovskog ne liče na uobičajene savete lekara, uz to su veoma jednostavne i razumljive roditeljima, pišu Detinjarije, a prenosi Zadovoljna.rs

Najveća blagodet za porodicu je – stanje maminog zdravlja. Tata je dužan da sve redom rastera i da mami da jede, pije, omogući joj da dremne, prošeta.

Bilo bi najbolje da se u školu kreće s 10 godina, a završava s 11. Jer loše je što se tamo detetu ne dozvoljava kretanje.

Deca i treba da budu mršava i da imaju pundravce u zadnjici.

Nešto nije lako izlečiti. Ali utvrditi bolest po savremenom stepenu medicine – jeste elementarno.

Srećno dete je pre svega zdravo dete, a tek zatim dete koje ume da čita i svira violinu.

Nikada i ni pod kojim uslovima dete ne treba terati da jede. To je kao kad bi se pun rezervoar zalio benzinom i kola zatim parkirala u garažu.

Dobar vrtić je onaj vrtić koji traži da se nose kabanice i čizme da bi se išlo napolje po kiši.

Ponedeljkom se deca češće razboljevaju. To je zato što za vikend odu kod babe, a merilo njene ljubavi je, nažalost, količina hrane.

Jačanje imuniteta – to je osmeh, odmor, putovanja, lepo raspoloženje, ljubav, šetnje, minimum proždrljivosti, fizička aktivnost.

Ne traćite vreme na uporno traženje onoga što „nije pravilno“ kod vašeg deteta.

Glavni zakon glasi: količina unete hrane ekvivalentna je količini utrošene energije.

Dete nikom i ništa nije dužno.

Selo je uvek bolje od bilo kog mora. Ako dete dva meseca trči gladno, prljavo, boso – to mu čuva zdravlje cele godine.

Hajde da se ispravno plašimo: ne bolnice i doktora nego sopstvenog nemara i neznanja!

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.