7 namirnica koje podstiču razvoj dečjeg mozga

Dečji mozak se razvija i menja neverovatnom brzinom, baš kao što i oni istom tom brzinom jure od škole ka kući i igranju i nazad.

Namirnice koje konzumiraju su zato veoma bitne. „Ovaj uzrast je značajan za razvoj mozga i ono što jedu ima veliki uticaj na njihovu koncentraciju i kognitivne sposobnosti“, kaže psihijatar dr Dru Remzi, jedan od autora knjiga „Dijeta sreće“ i „Pedeset nijansi kelja“.

Kako on kaže, sledećih 7 namirnica mogu pomoći deci da budu oštroumnija i mogu povoljno uticati na razvoj dečjeg mozga.

JAJA

Proteini i hranljive materije koje se nalaze u jajima pomažu deci da se koncentrišu.
Kako servirati: Umotati pržena jaja u tortilje napravljene od celog zrna žitarica, jesti za doručak ili popodnevnu užinu. „Ovo pakovanje proteina držaće decu sitom do sledećeg obroka i neće osećati potrebu za unosom šećera.“
Takođe, možete probati sendviče sa salatom od jaja ili punjena jaja.

GRČKI JOGURT
Masti su bitne za zdravlje mozga. Punomasni grčki jogurt (koji ima više proteina od ostalih jogurta) pomaže moždanim ćelijama da budu u dobroj formi za prijem i slanje informacija.
Kako servirati: grčki jogurt sa zanimljivim dodacima – pahuljice sa najmanje tri grama vlakana ili borovnice bogate hranljivim materijama koje su poznate kao polifenoli. Žitarice sa crnom čokoladom su takođe dobra opcija. I one sadrže polifenole. Ovi sastojci održavaju oštroumnost tako što usmeravaju tok krvi ka mozgu.

ZELENIŠ
Spanać i kelj su bogati folnom kiselinom i vitaminima i umanjuju šanse demencije koja se može javiti kasnije u životu. Kelj je fenomenalna namirnica, sadrži antioksidanse i ostale materije koje pomažu u stvaranju novih moždanih ćelija.

Kako servirati: Decu je obično teško nagovoriti da jedu ovakve namirnice. Zato umesto uobičajene salate, isprobajte nešto drugačije:

Izblendajte spanać ili kelj za užinu
Dodajte spanać u omlet ili lazanju
Napravite čips od kelja. Isecite kelj na kriške, polijte sa malo maslinovog ulja i malo posolite, a zatim pecite.

RIBA
Riba je dobar izvor vitamina D i omega-3 kiselina, koji štite od slabljenja mentalnih veština i slabog pamćenja. Losos, tunjevina i sardina su vrste koje su bogate omega-3 kiselinama.
„Što više unosimo omega-3 kiseline, to će mozak bolje funkcionisati i deca će moći lakše da se fokusiraju“, kaže Boni Tob-Diks, nutricionista, autor knjige „Pročitajte pre nego što pojedete“.
Kako servirati: Grilujte ribu, dodajte kao prilog sos za umakanje, dodajte takose ili napravite sendvič sa tunjevinom.

ORAŠASTI PLODOVI
Sadrže proteine, esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale. Orašasti plodovi mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti napetost u nervnom sistemu.
Kako servirati:

Uzmite puter od kikirikija ili možete napraviti puter od semenki suncokreta. Semenke suncokreta su bogate folnom kiselinom, vitaminom E i selenijumom. Ako dete ne voli da jede semenke zasebno, onda ih pospite po krekerima ili hlebu pre pečenja.
Napravite pesto sos: orašasti plodovi kombinovani sa maslinovim uljem i zelenim povrćem daju veoma zdrav i ukusan sos koji se može poslužiti uz pastu napravljenu od celog zrna žitarica.

OVSENA KAŠA
Proteini i vlakna koja se nalaze u ovsenoj kaši pomažu pri čišćenju krvnih sudova. Jedno istraživanje je pokazalo da su deca, koja su jela ovsenu kašu sa dodatkom šećera, bolje uradila zadatke memorije od dece koja su jela šećerne žitarice.
Kako servirati: Dodajte cimet. Istraživanja pokazuju da sastav začina štiti moždane ćelije.

JABUKE I ŠLJIVE
Jabuke i šljive su veoma korisne i sadrže kvercetin, antioksidans koji se bori protiv slabljenja mentalnih veština.
Kako servirati: Oni dobri, značajni sastojci su često u samoj kori voća, pa je zato savet da kupujete organsko voće, da ga dobro operete i stavite sve u jednu činiju kako bi bilo spremno za jednu brzu užinu.
Priredila: Aleksandra Ivković

Izvor: zelenaucionica.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Vaše navike u ishrani mogu imati značajan uticaj na vaše telo. Kada birate hranu koja čini vašu redovnu ishranu, verova...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.