Uporan kašalj kod dece: 3 prirodna leka koji će učiniti čudo

Prirodni lekovi za kašalj kod dece su izbor mnogih roditelja, a mi smo pronašli nekoliko za koje se priča da zaista rade.

Kašalj kod dece može biti uporan i naporan. Toliko da im ometa san, ishranu i svakodnevne obaveze.

Ipak, postoji nekoliko prirodnih lekova koje možete pokušati kako biste mališanima olakšali aktuelnu prehladu ili alergiju.

Lek od banane i meda za kašalj kod dece

Kad je u pitanju prirodni lek za kašalj kod dece, ovaj je jedan od najpopularnijih zato što je najukusniji i deca će ga najradije koristiti.

Biće vam potrebno:

2 banane (najbolje je da budu bar sa pegama ili malo starije)

400 mililitra vode

2 kašičice meda

Za prirpemu u lončić stavite 400 mililitra vode, dok voda provri napravite pire od banane. Dodajte banane u vodu, dobro promešajte, ostavite neka se krčka pet minuta. Nakon toga sklonite lonac sa vatre, i ostavite da se banana natapa u vodi još pola sata. Povremeno promešajte, kako bi se ovaj prirodni lek za kašalj od banane što bolje sjedinio.

Tek kada se malo ohladi, dodajte 2 kašičice meda. Dobićete gusti čaj ili kašu, koji će se još više zgusnuti kada se malo ohladi. Možete dati detetu da ispija ovaj čaj tokom čitavog dana ili ga može piti 4 puta po 100 mililitra.

Prirodni lek za kašalj kod dece od crne zove

Crna zova se još u Antičkoj Grčkoj smatrala jednom od najlekovitijih biljaka, a danas je i naučno dokazano njeno lekovito dejstvo. Naime, crna zova onemogućava virusima da se vežu za ćeliju, pa tako mogu biti i odlična preventiva.

Sastojci:
tri i po šolje hladne vode

dve šolje crne zove

kašika iseckanog korena đumbira

jedan štapić cimeta

šolja meda

Priprema:
U jednu šerpu stavite vodu, crnu zovu, cimet i đumbir. Kuvajte oko 40 minuta. Potrebno je da se zova prilikom kuvanja što više raspadne i da dobijete duplo manju količinu vode. Onda izgnječite bobice gnječilicom za pire, sklonite sa ringle i procedite čaj.

Nakon toga dodajte med u čaj. Med se uvek dodaje poslednji jer ako se doda u vrelu smesu izgubiće veći deo svojih lekovitih svojstava.

Preporučuje se da deca svakog dana konzumiraju pola kašike, odnosno kašičicu ovog čaja, a odrasli celu kašiku.

Beli luk i med, prirodni lek za kašalj

Beli luk je odličan za imunitet, smatra se veoma jakim antibiotikom, a med će obložiti sluznicu grla i time smanjiti iritaciju koja tera na kašalj.

Da biste napravili ovu lekovitu mešavinu, najpre što više usitnite beli luk, bilo da to uradite tako što ćete ga istucati u avanu, usitniti u secku ili ga ručno iseći. Biće vam potrebno 3 čena belog luka. Što se sitnije luk iseče to će pustiti više svojih lekovitih sokova. A zatim luk pomešajte sa kašičicom meda.

Najbolje je da se uzima po jedna kašika ove smese svakog jutra na prazan stomak, oko sedam dana, piše Objektiv.rs.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.