Ja sam pedijatar i mama četvoro dece i OVO SU MOJA 3 GLAVNA PRAVILA ZA VASPITANJE zbog kojih mnogo lakše funkcionišemo svaki dan!

Roditeljstvo nije lak posao i zahteva naporan rad i predanost. Zato su roditelji vremenom osmislili pravila kako bi sebi olakšali posao. U skladu sa tim, pedijatar i majka četvoro dece, Megan Martin, je na TikTok-u je podelila koristan video u kojem ističe svoja pravila roditeljstva.

Dakle, kada je reč o vaspitanju dece, ona započinje kratki isečak prvim pravilom, koje glasi "nema pitanja".

Ako nije pitanje, ne postavljajte ga kao pitanje, a pod tim smatra da bi roditelji trebalo da budu jasniji sa svojom decom kada obavljaju zadatke poput pranja zuba ili obuvanja cipela.

U praksi to znači da se detetu ne treba obraćati u formi pitanja kada želite da nešto uradi. "Da li želiš da opereš zube?", "Hoćeš li da obuješ cipele?", "Hoćemo li da izaberemo odeću za danas?" - sve su to pogrešno formulisane izjave jer dolaze kao pitanje, a ne kao jasna naredba. Kad bi to zvučalo neobavezno, deca bi odbila da se toga pridržavaju. Njen drugi roditeljski savet je da stvari budu jednostavne.

- Ako detetu govorite da nešto ne radi, dajte mu kratko objašnjenje. Ali ne treba mu celo predavanje, objasnila je u videu.

Istakla je kako deca imaju manji raspon pažnje od odraslih, zato sve treba da bude objašnjeno kratko i jasno. Tako roditelji mogu da disciplinuju svoju decu bez previše sukoba, što dovodi do njenog poslednjeg saveta za roditelje - da izbegavaju da budu previše emocionalni pred decom.


- To znači da se obuzdate i da regulišete svoje emocije pre nego što disciplinirano pristupite detetu, navela je Martin. Takođe tvrdi kako je emocionalna regulacija nešto što su deca pokupila od svojih roditelja i kako je vođenje primerom ključno za njihovo emocionalno blagostanje.

- Naša deca su toga vredna. Radi se o napretku, a ne o savršenstvu, zaključila je ona.

Mnogi su komentarisali njen video i zaključili da su njeni saveti prilično korisni.

"Ja sam majka troje dece i slažem se sa svim ovim pravilima"; "Ova pravila su odlična, ne samo za odgoj, već i za život generalno", samo su neki od komentara.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Nikola Tesla, jedan od najplodnijih i najkreativnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, ostavio je neizbrisiv trag ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.