Šest razlika između tvrdoglavog i razmaženog deteta

Da li je vaše dete tvrdoglavo ili je jednostavno razmaženo, kako to da prepoznate?

Biti roditelj tvrdoglavog deteta nije uvek najlakši zadatak. Iako je sjajno da dete ima čvrsta uverenja i da se ne plaši da izrazi svoje želje i potrebe, načini na koje se izražavaju mogu biti grubi.

Međutim, mališani koji se hrabro izražavaju nisu uvek razmažena deca bez osećaja za disciplinu.

Glavne razlike između tvrdoglavog i razmaženog deteta koje će vam pomoći da razumete da li odgajate potencijalno „derište“.

Način na koji vam se obraća

Razmaženo dete govori šta misli, ali bez poštovanja.

Tvrdoglavo dete otvoreno iznosi svoje mišljenje, čak i ako je ono što ne želite da čujete, ali svoj stav potkrepljuje činjenicama i pokazuje da nije namerno nepristojno.

Kako gleda na pobedu?

Razmaženo dete očekuje pobedu jer ne zna drugačije, dok tvrdoglavo dete očekuje pobedu jer je uvereno u svoje sposobnosti, vredno radi i ne plaši se izazova.

Zašto očekuje da dobije ono što želi?

I razmaženo i drsko dete jasno izražavaju svoje želje, ali ne na isti način.

Razmaženo dete smatra da je dovoljno da izrazi svoje želje i samo sačeka da se one ostvare. Ono veruje da to tako funkcioniše.

Tvrdoglavo dete otvoreno govori o svojim željama, ali je i samostalno i radi na tome da ih ostvari. Očekuje da dobije ono što želi, ali je spremno da preuzme odgovornost da to i ostvari jer veruje u sebe i svoje sposobnosti.

Način izražavanja

Dok razmaženo dete viče i vrišti kada ne dobije ono što želi, tvrdoglavo dete je spremno da se svađa oko toga.

Kako se ponaša kada se ne slaže sa vama?

Očekuje se da je dete donekle razočarano kada stvari ne idu onako kako je zamislilo.

Razmaženo dete pokazuje nezadovoljstvo kroz prkos. Kada se ne slaže sa roditeljem, prkosi autoritetu roditelja, obično na grub način.

Tvrdoglavo dete se ne koristi prkosom, već neslaganjem sa poštovanjem. Drugim rečima, poziva na razgovor i još uvek priznaje da roditelj ima poslednju reč.

Kako izgledaju njegovi ispadi?

Možemo reći da li je dete razmaženo ili tvrdoglavo po tome kako izgledaju njegovi ispadi.

Razmaženo dete se ponaša kako bi privuklo pažnju i govori šta god želi u pokušaju da dobije ono što želi.

Tvrdoglavo dete se strastveno bori za svoje mišljenje i ne plaši se da iznese svoje stavove drugima, prenosi Index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako ne znate čime biste mogli da obogatite svoju baštu, ovih pet biljaka uvek su dobra ideja Svaki vrt izgleda lepše ka...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.