Da li psima treba prati zube? Da li psima treba prati zube?

Da li psima treba prati zube?

 

Problemi sa zubima kod naših ljubimaca su mnogo učestaliji nego što bi to većina čitalaca pretpostavila. Bakterijski plak, ta jedva vidljiva, belo-žućkasta naslaga na površini zuba – zbog koje i mi redovno peremo zube – nastaje takođe na zubima pasa i mačaka. Ona nije samo uzrok neprijatnog mirisa iz njihovih usta, već predstavlja gotovo čistu kulturu bakterija koje napadaju desni i prouzrokuju njihovu upalu – gingivitis.

Taloženjem kalcijumovih soli iz pljuvačke, plak se vremenom pretvara u zubni kamenac koji relativno brzo, pogotovo ako se ne vodi računa o higijeni usta, dostigne debljinu i od nekoliko milimetara. Kamenac se postepeno uvlači ispod desni i dovodi do njihovog odvajanja od zuba i prodiranja infekcije sve dublje. Zatim proces zahvata i alveolarnu kost i zubi postaju klimavi jer gube potporu.

Sve ovo ne predstavlja samo estetski problem i ne završava se na neugodnom dahu ili teškoćama pri žvakanju. Još ozbiljnije su posledice stalnog prisustva ogromnog broja bakterija i njegovih toksina koji neprekidno “bombarduju” organizam, i neretko mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih komplikacija: infekcije na srčanim zaliscima, oboljenja bubrega i jetre itd.

Kao i kod ljudi, tako i kod životinja, postoji genetska predispozicija i ovaj problem se ne javlja u istoj meri kod svih pasa i mačaka, a ishrana samo delom utice na brzinu razvoja naslaga.

Najbolji način da se očuva higijena i zdravlje zuba je svakodnevno čišćenje – četkicom za zube (postoje posebno oblikovane četkice za pse i za mačke) ili pak komadićem gaze. Postoje i posebne, enzimatske zubne paste koje se mogu koristiti (one imaju ukus koji naši ljubimci vole) ali se nikako ne smemo služiti zubnim pastama za ljude.

Cilj ovog, svakodnevnog čišćenja je uklanjanje plaka sa površine zuba. Važno je, u stvari, ukloniti ga sa spoljašnje strane zuba, a posebnu pažnju trebalo bi obratiti kutnjacima jer se u njihovoj neposrednoj blizini izliva pljuvačni kanal i tu se najviše kamenca i razvija. Vaš veterinar može vam pokazati kako se ovo najlakše i najbrže radi. Ako posle čišćenja zuba vašeg ljubimca nagradite omiljenom poslasticom, ubrzo će naučiti da mu se isplati istrpeti minut trljanja zuba.

Ruku na srce, u jurnjavi u kakvoj živimo, većina vlasnika nema vremena da posveti ovakvim pojedinostima. Tada postoje i drugi, nešto manje efikasni načini kako možemo održavati oralnu higijenu i zdravlje našeg mezimca.

Postoje proizvodi od goveđe kože (ranjhide) u raznim oblicima koje psi rado žvaću i time mehanički čiste (doduše samo zadnje) zube. Neki od ovih “žvakaćih igračaka” su impregnirani enzimima koji potpomažu čišćenje zuba. Prave kosti treba izbegavati jer su previše tvrde i oštećuju zube. Takođe se mogu koristiti tečnosti koje se dodaju u vodu za piće i koje kontrolišu bakterije u ustima a time utiču i na dah.

Vaš veterinar vam može preporučiti i posebnu vrstu hrane koja efikasno održava zube čistim i smanjuje taloženje kalcijumovih soli i stvaranje kamenca. Ovo su inače veoma kvalitetne dijete i pokazale su se vrlo efikasnim, naročito kod mačaka kod kod kojih su se drugi vidovi održavanja higijene usta pokazale teško primenljivim.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.