KUNIĆI KAO KUĆNI LJUBIMCI: Sve što treba da znate o nezi ovih divnih bića!

Kunići su odlični kućni ljubimci, ali kao i svako živo biće, njima su potrebni određeni uslovi da bi bili srećni i zdravi. Ovaj vodič za negu kunića će Vam pomoći da se upoznate sa svim pojedinostima koje su vam potrebne da biste maksimalno uživali sa svojim ljubimcima.

Da li je kunić pravi izbor za Vas?

Prvo što treba razmotriti pre nego što nabavite kunića za kućnog ljubimca jeste da imaju dug životni vek, zato budite spremni da se dugoročno brinete o njima. Kunići su jedinstvena bića koja sa svojim porodicama grade snažne veze. Međutim ima nekih pojedinosti koje bi trebalo da znate. Oni zahtevaju rutinsku veterinarsku negu i traže dosta pažnje. Ako ste spremni da im to priuštite sigurno će te u potpunosti uživati u divnom druženju koje Vam ovi slatkiši mogu pružiti.

Odabir zdravog kunića

Kratki pogled vašeg potencijalnog kunića pomoći će Vam da otkrijete da li postoje očiti znaci bolesti ili drugih problema. Preporučujemo Vam da izaberete kunića iz proverenih uzgajivačnica.

Izaberite odgovarajući kavez za kunića

Kada birate kavez za Vašeg kunića bitno je da su dovoljno prostrani, jer se oni lako se čiste i vaš ljubimac će lako moći uđe i izađe iz njega. Kavez koji je dovoljno velik je važan za vašeg kunića, ali takođe nije potpuna zamena za fizičke i socijalne aktivnosti van kaveza. Kavez obavezno treba da ima mesto za hranu, vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje kunića

Ishrana kunića

Ishrana kunića treba da se sastoji pre svega od sena. Seno im je neophodno i ono treba da bude oko 90% hrane koju mu dajete. Naravno, kao dodatak mu se može dati svežeg povrća i bilja kao što su šargarepa, peršun, detelina, bosiljak, listovi brokule, cvetovi i listovi maslačaka, zelena salata, blitva, mlada pšenica i mešavina semenki koje se mogu kupiti u svim pet šopovima. Prava ishrana je presudna za održavanje zdravih kunića. Nabavite čašicu za hranjenje vašeg ljubimca i obezbedte mu uravnoteženu ishranu sa visokim procentom vlaknima.

Igračke za kuniće

Kunići su razigrani, aktivni i znatiželjni i potrebne su im različite igračke, kako im ne bi bilo dosadno. Igračke su takođe važne za mentalno zdravlje zeca i pružaju Vam priliku da se povežete sa svojim ljubimcem.

 Aktivnosti i ponašanje

Kunići vole da se maze i trebalo bi da se od malena što više drže u rukama ili u krilu. Veoma su druželjubivi i uživaju u društvu kako drugih zečeva, tako i čoveka. Kunići se dobro slažu i sa drugim vrstama kućnih ljubimaca. Oni su prilično inteligentni kućni ljubimci. Lako ih je dresirati i posle kraćeg perioda većina kunića nauči da razume neke reči ili komande. Ipak sa njima treba biti nežan, jer oni zahtevaju puno pažnje i ljubavi.

zec kao kućni ljubimac pet

Negovanje kunića

Sređivanje zečeva je važno i ono ih dodatno zbližava sa svojim vlasncima. Oni su vrlo čisti kućni ljubimci i nemaju nikakav miris. Kupanje se ne preporučuje. Linjaju se svaka tri meseca, pa je poželjno četkati ih u to vreme kako ne bi progatuli previše svojih dlaka, koje njihov probavni sistem teško vari. Takođe, zube i nokte treba povremeno skratiti.

Zdravlje kunića

Zdravlje Vašeg zeca je veoma važno i veterinar će igrati veliku ulogu u održavanju njegovog zdravlja. Sterilizacija ili kastracija, pravilna ishrana, vežbanje i redovne kontrole su od vitalnog značaja za dug i zdrav život kunića. Zdrav kunić ima suvu njuškicu, bistre oči, čisto i gusto krzno, živahan je i puno se kreće.

Negujte Vašeg kunića kako bi bio zdrav i srećan, a on će Vam to sigurno duplo vratiti!

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.