Evo kako da sprečite mačku da se popne na jelku

 

Kada se bliže praznici, već smo uredili jelku, osmislili šta ćemo da spremamo od specijaliteta i gledamo od filmova, ali uvek postoji još neka briga.

Između ostalog, ako imate ljubimce, morate povesti računa gde će oni biti tokom praznične večere i da li slučajno vole da se penju na jelku.

Praznično vreme je ono kada mnogi od nas uživaju u ukrašavanju svojih domova, a božićna jelka je nezaobilazni deo tog procesa, piše Index.hr.

Međutim, vlasnicima mačaka poznato je kako ova aktivnost može privući njihove krznene prijatelje koji često ne mogu odoleti iskušenju da se popnu na jelku i istraže sve te blještave ukrase.

Da biste sačuvali svoju jelku i božićne ukrase, evo nekoliko saveta kako sprečiti mačku da se penje na nju.

Odaberite visoki stalak za jelku

Postavite jelku na visok stalak koji će biti izvan dohvata vaše mačke. Na taj način, teže će joj biti da se pone na jelku.

Zaštitite donji deo jelke

Stalak takođe možete obložiti aluminijumskom folijom ili dvostranom trakom kako biste otežali mački penjanje.

Jelku možete zaštititi i postavljanjem neprozirne pregrade oko njenog donjeg dela.

Možete koristiti kartonske kutije, plastičnu ogradu ili bilo koji drugi materijal koji će sprečiti mačku da se popne na jelku.

Upotrebite mirisne odbijače

Mačke često odbijaju mirisi citrusa, narandže ili cimeta. Stavite malo kore narandže ili cimeta oko jelke kako biste odvratili mačku od istraživanja.

Koristite sprej za odbijanje

Na tržištu postoje sprejevi koji su sigurni za kućne ljubimce, a stvoreni su kako bi odbijali mačke od određenih područja.

Možete prskati ovaj sprej oko jelke i na grane kako biste sprečili mačku da se popne.

Zabavite svoju mačku drugim igračkama

Osigurajte svojoj mački dovoljno zabave kako biste je držali zauzetom i odvojili je od jelke.

Igrajte se s njom, pružite joj nove igračke ili postavite visoku „mačju igraonicu“ blizu jelke kako biste joj skrenuli pažnju.

Koristite mrežu za jelku

Ako se vaša mačka baš nikako ne može obuzdati, razmislite o postavljanju mreže oko jelke. Ovo će osigurati da mačka ne može dosegnuti ukrase ili grane.

Sprečiti mačku da se penje na jelku može biti izazov, ali primenom ovih saveta možete sačuvati svoj božićni dekor i osigurati da vaša mačka ostane sigurna.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.