Koji su neophodni vitamini za pse? Koji su neophodni vitamini za pse?

Koji su neophodni vitamini za pse?

Vlasnici pasa često se pitaju da li davati vitamine i koji vitamini za pse su neophodni. Da li su svim psima potrebni vitamini i koji?

Da li postoje rizici kada su u pitanju vitamini za pse? Koje vitamine treba davati psu? Evo nekih odgovora na pitanja koja najčešće muče vlasnike pasa.

Kako odabrati vitamine za psa?

Vitamini su organska jedinjenja koja su neophodna za život. Većina vitamina se nalazi u hrani, a vitamini za pse su im neophodni za rast i celokupno zdravlje.

Verovatno ste upoznati sa većinom vitamina koji su potrebni psima:

Vitamin A
B vitamini (biotin, folat, niacin, pantotenska kiselina, riboflavin, tiamin, vitamin B-6 i vitamin B-12)
Vitamin C
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K

Najbolji način da odaberete vitamine za svog psa je razgovor sa veterinarom o tome šta je vašem psu potrebno. Ako su vašem psu potrebni vitamini, bilo da nadopunjujete njegovu domaću ishranu ili zbog zdravstvenog stanja ili nedostatka, onda treba da budete sigurni da vaš pas dobija odgovarajući dodatak vitamina.

Razgovarajte sa veterinarom o odgovarajućoj dozi vitamina za vašeg psa. Nemojte davati vitamine, posebno ne količinu napamet, bez prethodne konsultacije.

Vitamini za ljude često imaju različitu koncentraciju vitamina od vitamina koji su posebno napravljeni za pse, a mogu čak i da sadrže aditive koji su štetni za pse.

To znači da treba da se držite dodatka vitamina specijalno napravljenog za pse i uvek treba da proverite nalepnicu da biste bili sigurni da vitamin sadrži odgovarajuću količinu vitamina koja je potrebna vašem psu.

Hranjenje kvalitetnom hranom za pse je najbolji način da osigurate svom psu sve potrebne vitamine, ali ako imate bilo kakvih pitanja o vitaminskim dodacima, obavezno razgovarajte sa veterinarom. Odluku o tome kad, kako i koji vitamin treba dati psu prepustite svom veterinaru.

U nastavku teksta detaljnije ćemo vas upoznati sa značajem koji vitamini imaju za organizam i celokupno zdravlje kod pasa.

B vitamini za pse

B vitamini za pse pripadaju grupi važnih vitamina za vaše ljubimce i igraju značajnu ulogu kada je u pitanju zdravlje i normalan razvoj psa. B kompleks vitamina sadrži:

tiamin ili vitamin B1 pomaže u regulaciji metabolizma i ugljenih hidrata i poboljšava rad nervnog sistema.
riboflavin ili vitamin B2 podstiče rast, metabolizam i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
niacin ili vitamin B3 ima blagotvoran uticaj na nervni sistem pasa, kontroliše nivo holesterola i uključen je u ostale enzimske procese.
vitamin B6 je odgovoran za stvaranje glukoze, funkciju crvenih krvnih zrnaca i nervnog sistema, regulaciju hormona i imuni sistem.
folna kiselina ili vitamin B9 pomaže u jačanju imunološkog sistema, uključen je u sintezu DNK, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i metabolizam proteina i
cijankobalamin ili vitamin B12 doprinosi normalnom rastu i razvoju ćelija, povećava nivo energije i poboljšava apetit.

C vitamin za pse

Vitamin C je važan antioksidans i jedan je od najvažnijih vitamina za pse. Vitamin C pomaže:

jačanju imuniteta,
neophodan je u borbi protiv virusnih infekcija,
sprečava stvaranje kamenja u mokraćnoj bešici,
blagotvorno deluje na zdravlje kože,
utiče na nivo šećera u krvi, što je važno za pse koji imaju dijebetes.

Razgovarajte sa veterinarom kako biste dobili uvid u hranjive sastojke koje sadrže vitamin C i kako ga najbolje iskoristiti kada je u pitanju vaš pas. Kada je reč o doziranju, imajte na umu da velike doze mogu prouzrokovati proliv kod psa.

Preporučene doze vitamina C variraju, ali opšteprihvaćen je sledeći način doziranja:

male rase pasa: 125 – 500 mg po psu dnevno, u dve podeljene doze,
srednji psi: 250 – 1500 mg po psu dnevno, u dve podeljene doze,
veliki psi: 500 – 1.500mg po psu dnevno, u dve podeljene doze.
Visoke doze vitamina C menjaju pH urina i čine ga kiselijim od normalnog urina.

Kod nekih pasa ovo može da dovede do pojave kamena u mokraćnoj bešici, a ova potencijalno ozbiljna komplikacija može prouzrokovati krvavi urin ili blokadu mokraće što zahteva hitnu operaciju psa.

Ako vaš pas već ima problema sa pojavom kamena u mokraćnoj bešici, tada je neophodno porazgovarati sa veterinarom pre nego što započnete davanje vitamina C vašem psu. I naravno, prvo razgovarajte sa veterinarom o tome da li je uopšte dodatak vitamina C pravi izbor za vašeg psa.

Vitamin D za pse

Vitamin D ili „vitamin sunčeve svetlosti“, omogućava da se u telu vašeg psa stvori ravnoteža minerala poput fosfora i kalcijuma za pse koji su značajni za zdrav rast kostiju i zuba.

Bez njega, vaš pas ne bi bio u stanju da se pravilno razvija ili da ima zdrave mišiće i kosti.

Svi znaju da je sunce izvor vitamina D, ali vitamin D se nalazi i u prehrambenim proizvodima, kao što su: mlečni proizvodi govedina, riblje ulje, žumance itd.

Psi međutim nisu u stanju da proizvode vitamin D izlaganjem kože suncu. Zbog toga su ograničeni na prehrambene proizvode koji sadrže vitamin D, što čini zdravu i uravnoteženu ishranu još važnijom. Mnoga hrana za pse na tržištu je obogaćena osnovnim vitaminima i hranljivim sastojcima.

Kada je u pitanju vitamin D vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da budu oprezni prilikom dopunjavanja ishrane svog psa vitaminom D.

Velike količine vitamina D mogu biti toksične. Previše vitamina D može dovesti do neravnoteže kalcijuma u organizmu vašeg psa.

To može dovesti do problema sa srcem, jetrom i bubrezima. Toksičnost vitamina D je prilično retka, ali ako ste zabrinuti da vaš pas možda uzima previše ovog vitamina, trebalo bi da potražite veterinarsku pomoć.

Vitamin E za pse

Vitamin E je neophodan vitamin koji deluje kao antioksidant u telu. Pored toga, vitamin E je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, podstiče apsorciju masti, sprečava upalne procese, poboljšava stanje kože i daje dlaci sjaj.

Ako se vaš pas suočava sa depresijom, letargijom, slabošću i pospanošću, moguće je da se radi o nedostatku vitamina E. Ako vaš pas nema dovoljno vitamina E u svojoj ishrani, može doći do oštećenja ćelija, problema sa mišićima i problema sa srcem, jetrom i nervnim sistemom.

Upotreba vitamina E može da pomogne vašem psu, ali prvo treba da stupite u kontakt sa veterinarom. Važno je konsultovati se sa veterinarom o tome koliko vitamina E može da koristi vašem psu i koju dozu vitamina E pas treba da unosi u organizam.

Vitamin E je važan, čak i bitan deo ishrane vašeg psa. Na svu sreću većina komercijalnih hrana za pse sadrži dovoljan nivo vitamina E.

Saveti za bezbednost davanja vitamina E psima:

pratite količinu vitamina E u hrani za pse,
razgovarajte sa veterinarom o odgovarajućim dozama i dodacima vitamina E,
sakrijte tablete vitamina E dalje od svog psa kako slučajno pas ne bi pojeo tablete,
saznajte količinu vitamina E koji vaš pas treba da unosi.

Vitamin K za pse

Vitamin K je odgovoran za zgrušavanje krvi i za zdravlje nervnog sistema psa. Ovaj vitamin se proizvodi u telu psa, a može se naći i u ribi, žumancima, kupusu.

Čest otrov koji psi mogu naći i pojesti je otrov za glodare ili štakore. Ako sumnjate da je vaš pas pojeo otrov za glodare ili štakore, zamolite svog veterinara da pregleda psa odmah.

Vaš veterinar će verovatno započeti terapiju vitaminom K za vašeg psa, ako je on uneo ovaj toksin.

Preparati vitamina K se koriste kao protivotrov kod trovanja otrovima za štakore ili glodare i vrlo često spašavaju život naših ljubimaca.

Veterinar će u slučaju trovanja psa započeti terapiju vitaminom K davanjem injekcije vitamina K. Kada je pas stabilan i spreman da ide kući, veterinar će vas poslati kući s tabletama vitamina K koje ćete svakodnevno davati psu u narednih četiri do šest nedelja.

Ako je stanje vašeg psa ozbiljnije, veterinar može zatražiti hospitalizaciju psa. Najozbiljniji slučajevi mogu uključivati transfuziju cele krvi.

Ako se vaš pas otrovao, odmah se obratite veterinaru. Trovanje otrovima za glodare ili štakore može izazvati unutrašnje krvarenje kod psa. Terapija vitaminom K ima veliku efikasnost ako se trovanje rano otkrije. Ako se lečenje ne započne na vreme, može doći do unutrašnjeg krvarenja kod psa.

Vitamini za zdravu dlaku kod pasa

B vitamini za pse su savršeni dodaci za zdravu dlaku vaših ljubimaca. Bez dovoljno vitamina B vaš pas može završiti sa krhkom dlakom, opadanjem dlake, nezdravom kožom i lošom bojom dlake. Zeleno povrće i hranjivi kvasac imaju visok nivo B vitamina.

Vitamin A je jedan od važnih dodataka psima za zdravu dlaku i kožu zbog svojih regenerišućih svojstava. Ako vaš pas pati od seboreje ili suve kože, potreban je dodatni vitamin A u njegovoj ishrani.

Vitamin A se može pronaći u: žumancetu, ribljem ulju, tamno narandžastom i tamno zelenom povrću, pilećoj ili goveđoj jetri.

Pored vitamina, minerali poput bakra i cinka imaju veoma važnu ulogu u kvalitetu dlake kod psa. Omega masne kiseline takođe imaju brojna pozitivna dejstva na dlaku psa.

Vitamini za štence

Da! Štencima treba više vitamina nego zrelim ili starijim psima. Pošto su u fazi rasta, vitamini za pse neophodni su u svakoj živoj ćeliji u telu šteneta.

Koliko vitamina štene dobija, određuje da li će postati snažan i zdrav pas.

Vitamini koji su potrebni vašem štenetu su oni koji utiču na zdrav rast njegovog tela. To uključuje zdrave mišiće i kosti, a takođe je neophodno jačati imuni sistem psa, posebno kada je mlad.

Napomena: Kada se štene rodi, ono se oslanja na majčino mleko koje sadrži vitamine koji jačaju njegov imuni sistem. Nakon što ga odvoje od majke, štene će morati dobijati ove vitamine iz hrane koju jede.

Ako niste sigurni da li vaši štenci dobijaju prave vitamine za pse, vreme je da se upoznate koji su vitamini najbolji za štenad.

Najbolji vitamini za štenad su:

Vitamin D
Vitamin D je neophodan za balansiranje fosfora i kalcijuma u ​​telu. Ovo će pomoći vašem štenetu da razvije zdrave kosti i zube. Vitamin D takođe igra veliku ulogu u razvoju telesnih mišića.

Vitamin A
Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima koji pomaže kod nekoliko telesnih funkcija. Štencima je potreban vitamin za razvoj zdravih očiju i dobrog vida. Ovaj vitamin takođe pomaže u ćelijskoj funkciji, imunoj funkciji i opštem rastu. To znači da je štencima potreban vitamin A i pre i posle rođenja.

Vitamin C
Ovaj vitamin sadrži antioksidante koji eliminišu slobodne radikale u telu koji uzrokuju starenje ili bolest. Vašem štenetu je potreban vitamin C i za jačanje njegovog imunog sistema.

B vitamini
Vitamin B postoji kao grupa vitamina koji su korisni štencima. Vitamini iz ove grupe uključuju riboflavin, biotin, folnu kiselinu, tiamin, pantotensku kiselinu, niacin, vitamin B6 i vitamin B12. B vitamini za pse nose najviše funkcija.

Vitamin E
Vitamin E za štenad je takođe antioksidans. Pomaže u sprečavanju oksidativnih oštećenja u ćelijama tkiva, pomaže funkciji ćelija, stvaranju mišića i utiče na zdravlje očiju. Ako želite da vaše štene u budućnosti nema nikakvih reproduktivnih problema, dajte im vitamin E.

Vitamin K
Vitamin K pomaže da se rane kod psa brže zacele. Vitamin je neophodan za stvaranje krvnih ugrušaka na ranama. Krvni ugrušci sprečavaju da vaš kućni ljubimac ima infekcije. .

Holin
Holin je vitamin koji se nalazi u ćelijskoj membrani. Baš kao omega 3 i holin pomaže u održavanju zdravog mozga vašeg psa.

Vitamin holin takođe pomaže u normalnom funkcionisanju jetre.

Da li psima treba davati vitaminske suplemente?

Vaš pas dobija vitamine iz hrane za pse. Komercijalna hrana za pse posebno je formulisana da sadrži sve vitamine, minerale i hranjive sastojke koji su potrebni vašem psu.

Psi koji se hrane odgovarajućom komercijalnom hranom ne bi trebalo da zahtevaju vitaminske dodatke, osim ako veterinar ne preporuči drugačije.

Psi koji se hrane domaćom hranom, s druge strane, mogu zahtevati suplemente kako bi se obezbedilo da unose dovoljno vitamina putem svojih obroka.

Najvažniji vitamini za pse su svakako vitamin E, A i B. Vitamin E je antioksidans i koriste ga antioksidansni enzimi u koži. Vitamin A je ključan u održavanju integriteta kože, a najbolji izvor su džigerica i jaja. Vitamin B veoma dobro utiče na kožu i dlaku pasa.

Postoje li rizici povezani sa vitaminima za pse?

Vitamini za pse su apsolutno značajni za život. Ne treba da nas iznenadi da nešto tako esencijalno takođe može biti potencijalno opasno u velikim količinama.

Možda niste znali da vitamini za pse mogu prouzrokovati određene probleme kod vaših ljubimaca. Evo nekih od problema:

previše vitamina A može izazvati dehidraciju, bolove u zglobovima i čak može naštetiti krvnim sudovima vašeg psa,
višak vitamina D može navesti psa da prestane da jede, šteti kostima i prouzrokuje atrofiju mišića.
Ove rizike možete izbeći radeći plan ishrane sa veterinarom.

Vitamini su jedan od elemenata zdravlja kod pasa.

Hranjenje kvalitetnom hranom za pse je najbolji način da osigurate svom psu sve potrebne vitamine, ali ako imate bilo kakvih pitanja o vitaminskim dodacima, obavezno razgovarajte sa veterinarom. Odluku o tome kad, kako i koji vitamin treba dati psu prepustite svom veterinaru.

Izvor: svetjubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Pažljivo isplaniran budžet pred odlazak na letnji odmor, pomoći će vam da uživate u slobodnim danim bez brige da li ćete...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.