Ruska plava mačka! Graciozna krznena lepotica! Ruska plava mačka

Ruska plava mačka! Graciozna krznena lepotica!

Ruska plava mačka je u poslednje vreme pobrala simpatije mnogih. Ukoliko je želite za svog ljubimca, hajde da je upoznate što bolje.

Na svetu postoje dve vrste ljudi: ljubitelji pasa i ljubitelji mačaka. Ljubitelji pasa kategorički tvrde da ne vole mačke jer “izgledaju zlobno.”

Ruska plava mačka(russian blue) uspela je da sruši predrasude i pokaže koliko mačke mogu izgledati umiljato i nežno. Graciozna poput ruske balerine, sjajne mekane dlake i anđeoskih okica, ona, čak i na prvi pogled, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ruska plava mačka je rasa mačke koja će vam uvek izgledati kao da je upravo izašla iz neke ruske bajke, u najelegantnijem odelu da vašem životu doda malo čarolije.

Upoznajte bolje njene osobine, kako biste bili sigurni da je baš ruska plava mačka za vaš dom.

Poreklo ruske plave mačke

Poreklo ruske plave mačke je ostalo misterija do danas. Većina priča o njenom poreklu vezano je za mitove i legende koje su se godinama prenosile s kolena na koleno.

Ipak, stručnjaci tvrde da je ova mačka prvi put izložena na izložbi mačaka u Engleskoj, daleke 1875. godine; pod imenom “Arhangelska mačka” jer se verovalo da je brodom doneta iz jedne male luke Arhangelsk koja se nalazi na severu Rusije.

Britanski mornari su je doneli u Englesku 1860-tih godina.

Udruženja ljubitelja mačaka tvrde da ruska plava mačka vodi poreklo od kraljevskih mačaka ruskih careva.

Godine 1912. rasa je zvanično registrovana u Velikoj Britaniji i priznata kao jedinstvena pod imenom koje i danas nosi – ruska plava mačka.

Ipak, tokom Drugog svetskog rata ove mačke su gotovo nestale. Ostalo ih je svega nekoliko. Nakon rata odgajivači iz Engleske i Skandinavije pokušali su da “rekonstruišu” ovu rasu uvođenjem plave kolor-point sijamske mačke, zbog elegantne i graciozne građe koja krasi te dve rase.

Na žalost, ovim ukrštanjem karakterističan tip i kvalitet krzna tradicionalne ruske plave mačke se izgubio. Dobile su se manje mačke, nežnog skeleta i mišića,uskog valjkastog tela i ravnog dugog profila glave. Takav tip mačke je u felinološkoj istoriji ostao zabeležen kao istočni tip ruske plave mačke (Eastern type).

Šta se dalje dešavalo?

Posvećeni odgajivači i pravi zaljubljenici u ovu rasu početkom šezdesetih godina odlučili su da vrate njenu karakterističnu pojavu i osobine arhangelske mačke.

Istočni ili sijamski tip je deklarisan kao nepoželjan i 1965. napisan je novi standard rase.

Plan je bio da se veoma pažljivim odabirom rekonstruiše tradicionalna arhangelska mačka. I desilo se. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, ruska mačka se pojavljuje u svom istorijskom obliku.

To je ponovo bila elegantna, graciozna, ali mišićava mačka srednje veličine.

Zbog pomenutog upliva sijamskih gena posle Drugog svetskog rata, dešava se da u leglu ruske mačke pojave se i plavi kolor-point mačići, sa svetlim krznom i plavom sijamskom maskom.

Danas, ruska plava mačka, jedinstvena je i prelepog izgleda. Očarala je svet svojim upečatljivim izgledom i umiljatošću. Postala je veoma popularna i tražena vrsta.

Ruska plava mačka – karakteristike

Ruska plava mačka je pametna, mudra, inteligentna, elegantna i vitka. Baršunasto mekano sivkasto-plavo krzno na njoj izgleda kao da je obukla najluksuzniji kaput.

Boju krzna stručnjaci opisuju kao jarko plavu sa srebrnim vrhovima dlaka. Ti srebrnkasti krajevi dlaka daju krznu čaroban sjaj.

Može vam izgledati veća nego što zaista jeste zbog dvostrukog sloja krzna koji je gust, svilenkast i na dodir podseća na pliš.

Kada provučete svoje prste kroz krzno ruske plave mačke, njihov trag će ostati sve dok joj ponovo ne zagladite dlaku. Debelo krzno je jedan od razloga za pretpostavku da mačka ima rusko poreklo, jer je karakteristično za hladnija podneblja.

Oči su joj živopisno zelene boje. Zapravo, kada se rodi, mače ove pasmine ima žute oči. Kada napuni četiri meseca, oko zenica pojavljuje se svetlo zelenkasti prsten. Kako mačka raste i sazreva boja prelazi u jarko zelenu boju.

Upravo te jarko zelene oči koje daju kontrast blistavo srebrno-plavom krznu, što ovu pasminu i čine prekrasnom.

Noge su joj duge, telo vitičasto i mišićavo. U odnosu na druge pasmine mačaka, smatraju je mačkom srednje veličine.

Ruska plava mačka ima šiljate uši, izražene jagodice i brkove i malo izvrnuta usta koja vam odaju utisak da se mačka smeši.

Na prvi pogled će vas “kupiti” svojom elegantnošću i gracioznim stavom. Često je nazivaju “dobermanski pinč mačka” upravo zbog tog izduženog mišićavog tela, šiljatih ušiju i elegancije.

Ruska mačka je u isto vreme razigrana i okretna, ali i tiha, stidljiva i nezahtevna pasmina. Dobar je kućni ljubimac, naročito za starije vlasnike i porodice u kojima nije previše bučno i haotično.

Životni vek

Životni vek ruske plave mačke je od 15 do 20 godina.

Težina
Mužjak može biti težak od 4,5 do 5,5 kilograma
Ženka može biti teška od 3 do 4,5 kilograma

Karakter i osobine ruske plave mačke

Ruska mačka je vrlo umiljata i odana svom vlasniku. U početku ume da bude rezervisana, ali je jako nežna i ukoliko joj nežnost uzvratite, prihvatiće vas i voleti do kraja života.

Ići će svuda za vama kao pas. Nemojte se iznenaditi ako vas nekad dočeka na vratima baš kao njen večiti “neprijatelj” pas. Vrlo često će poželeti da spava zajedno sa vama u krevetu.

Ima tendenciju da se više veže za jednog člana porodice u kojoj se nalazi, ali to je neće sprečiti da prema svim članovima domaćinstva pokaže naklonost koju će očekivati za uzvrat.

Legenda koja važi za sve mace, a glasi “mačka je gazda vlasniku, ne vlasnik mački” važi i za rusku plavu mačku.

Ove mačke su vrlo društvene, ali uživaju i u samoći. Nakon aktivno provedenog dana tražiće privatnost i mirni kutak, koji će biti samo njihov, u kojem će odmarati.

Neće im biti problem ako puno radite ili ostajete duže na poslu i nema vas kod kuće po ceo dan. Ali će nedostajanje nadoknaditi čim se pojavite, igri se neće nazirati kraj.

Nije ljubitelj velikih okupljanja. Ukoliko vam se najavi veći broj gostiju ili dođe do iznenadne posete njoj nepoznatih ljudi, budite sigurni da će se sakriti od posetilaca jer važi za sramežljivu pasminu.

Iz prikrajka će ih dugo posmatratiti i ukoliko ustanovi da su prihvatljivo društvo, vrlo brzo će se sprijateljiti.

Ruska plava mačka je rasa koja ne podnosi da je ignorišu i ne primećuju. Ako joj pažnju i naklonost ne uzvraćate istom merom, jako ćete je uvrediti i povrediti njena osećanja. To je može uznemiriti i uplašiti.

Uglavnom je tiha, ali će sa vlasnikom voditi vrlo zanimljive razgovore. Ova pasmina je sposobna da nauči značenje mnogih reči.

Ume da bude vrlo razigrana. Voli da se igra igre u kojoj vlasniku donosi predmete. Voli da skače i penje se na najviša mesta u domaćinstvu kako bi posmatrala članove porodice, proučavala šta rade, kako bi odlučila da li da se pridruži ili ne.

Ruska plava mačka je po prirodi vrlo otmena i vaspitana. Lako i uspešno je možete, izdresirati jer je izrazito inteligentna. Obožava kada je izazivate da nauči trikove nakon kojih bude nagrađena svojom omiljenom poslasticom.

Rutina joj je jako važna. Ukoliko samo jednom promenite nešto u rutini na koju je navikla, osetiće se odbačeno. Potrudite se da joj obroci uvek budu u isto vreme.

Ukoliko nabavite ovu rasu mačke, budilnik vam više neće biti potreban. Svako jutro će vas buditi u isto vreme. Da, i vikendom!

Najbolje se snalazi u tihom i mirnom okruženju. Higijena joj je jako važna. Kao što ona redovno vodi računa o ličnoj higijeni, zahtevaće od vas da njen prostor uvek bude čist i uredan, jer u suprotnom će naći novi čistiji kutak u kući.

Napomenuli smo da je ova mačka strastveni posmatrač svega što radite, pa tako nemojte da vas začudi ako nauči da sama otvori ormarić ili neko drugo mesto na kojem se nalazi njena hrana ili omiljene poslastice.

Obožava da se igra igračkama za mačke i sunčevim zracima. U stanju je da satima juri za njima pokušavajući da uhvati svetlost. Ona je vrsta ljubimca koja neće praviti haos u kući, i ukoliko je ostavite samu ceo dan ona će se zabaviti bez pravljenja štete, ali ipak će biti veoma sretna kad vas opet vidi.

Ruska plava mačka – ishrana

Ruska plava mačka je, kao i sve druge pasmine mačaka, po prirodi mesožder. To znači da joj najviše odgovara hrana bogata proteinima kako bi bila zdrava i pravilno se razvijala.

Mačke za razliku od pasa, iz biljne ishrane ne dobijaju potrebne hranljive sastojke.

Zbog podložnosti urinarnim i bubrežnim infekcijama (česta pjava kamena u bubrezima), ovoj rasi je potrebna dobro izbalansirana visokokvalitetna i visokoproteinska ishrana.

Omiljena hrana ruske plave mačke je:

Pileća supica
Džigerica
Mesne prerađevine
Piletina
Riba

Moramo napomenuti da ove ruske lepotice prosto obožavaju da jedu! Nikad im nije dosta. Stalno će vam se umiljavati ne bi li dobile još “samo jednu” poslasticu.

Ukoliko ne uspete da odolite njihovom šarmu, prekomerno prejedanje će uzrokovati povećanje telesne težine što im može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Idealno bi bilo ograničiti im unos hrane na dva puta dnevno (do sedam meseci starosti tri puta dnevno).

Na ovaj način ćete lakše voditi računa o njihovoj ishrani, jer znate tačan broj i količinu obroka pa ćete moći blagovremeno da reagujete ukoliko primetite promenu kilaže kod vašeg halapljivog ljubimca.

Ukoliko vašim macama dajete konzerviranu hranu, stručnjaci savetuju da je pomešate sa malo vode, jer mačke po prirodi ne unose dovoljno tečnosti, pa je ovo jedan od načina da ih prevarite kako bi im obezbedili dnevne potrebe za vodom.

Voda im je neophodna kako bi održavale zdravu funkciju bubrega, i kako bi se izbegle urinarne infekcije.

Neka im je stalno na raspolaganju sveža voda za piće. Stavite posudicu na vidno i dostupno mesto. Mace nisu neki ljubitelji vode, ali ih privlači tekuća voda, npr. vole da piju iz fontane.

Ukoliko imate problem da naterate svog ljubimca da unese potrebnu količinu tečnosti u svoj organizam, možda ne bi bilo loše da razmislite o kupovini neke fontane za mace.

Kako vaša mačka bude sazrevala, moraćete joj prilagođavati ishranu. To bi značilo da starijim macama više prijaju proizvodi sa manje masti, lagana ishrana, lajt varijante omiljenih obroka, granule koje su nutritivno prilagođene njenim potrebama.

Ruska plava mačka – cena

Ukoliko ste rešili da kupite rusko plavo mače, a niste informisani o visini troškova, niti koji faktori formiraju cenu, za vas smo malo istraživali i došli do sledećih saznanja:

U pitanju je retka vrsta mačaka, pa je s toga cena malo ekskluzivnija nego kad su u pitanju druge pasmine mačaka. Cena nikad nije fiksna, s obzirom da je visoka, pa će uzgajivač (prodavac) dozvoliti cenkanje. Nažalost, ne možete je ni drastično smanjiti koliko god talenta za cenkanje da posedujete.
Šta je pravilo broj jedan prilikom kupovine kućnog ljubimca? Saznati realnu prosečnu cenu rase koju kupujete. Potrebno je znati prosečnu cenu kako biste odmah na početku zaključili da li se radi o dobroj ili lošoj ponudi, tj. da li je u pitanju prevara.
Prosečna cena ruske plave mačke se kreće između 70.00,00 do 80.000,00 dinara. Cena može biti niža, ukoliko prodavac prodaje mešance ili viša ukoliko mačka ima izvrstan pedigre.
Dosta faktora utiče na cenu, kao što su nagrade na izložbama, poreklo mačke, opšte stanje mačke, leglo, uzrast itd. Uglavnom, jasno vam je da cena može biti mnogo viša od prosečne, i stići do, neverovatnih, 170.000,00 dinara.
Ruska plava mačka – prodaja
Ljudi životinje danas najčešće prodaju putem internet oglasa, ali ovaj način kupovine je vrlo nepouzdan. Prodavac, u većini slučajeva, nema papire kojima može dokazati da se zaista radi o ruskoj plavoj mački.

Cena jeste povoljnija putem oglasa, ali samo zbog toga što će prodavac pokušati da vam proda mešanca ruske plave pasmine i ko zna koje druge vrste. Cene na internet oglasima se kreću od 40e do 150e.

Zbog čestih prevara nekih prodavaca, rusku plavu mačku je najbolje kupiti u nekoj od registrovanih uzgajivačnica.

Uzgajivač mora imati sve potrebne papire i sertifikate, ukoliko je ozbiljan prodavac.

Složićete se, cena nije mala pa je zbog toga potrebno biti oprezan i siguran u ponudu uzgajivača.

Uzgajivačnice možete naći putem interneta, ali bolje ih je posetiti po preporuci ljudi koje za datu uzgajivačnicu vežu pozitivna iskustva.

Plava ruska mačka na poklon

Zbog visoke cene ove rase, priuštiti je kao kućnog ljubimca je pravi luksuz. Ukoliko biste voleli da je imate, ali nemate sredstava da je kupite, ne brinite.

Uvek postoji mogućnost da neko želi da udomi ljubimca, i odabere baš vas.

Možete putem interneta potražiti oglase u kojima vlasnici poklanjaju svoje ljubimce, jer iz nekog razloga više ne mogu da brinu o njima.

Ljudima koji su morali da se odreknu svog ljubimca je važno da njihova maca nađe pravi topli dom gde će biti mažena i pažena.

Prošetajte do obližnjeg azila za životinje, jer nikad se ne zna, možda jedna ruska plava lepotica traži novi dom i čeka baš na vas.

Ruska plava mačka – iskustva

Malo smo istraživali kakva su iskustva ljudi koji za kućnog ljubimca imaju rusku plavu mačku. Uglavnom smo nailazili na pozitivne komentare.

Ljudi se odlučuju baš za ovu mačku, jer kažu da je jako pametna i inteligentna, pa nemaju nikakav problem prilikom dresure. Kao da ova pasmina prosto ima urođeno lepo ponašanje.

Kada su bez nadzora, neće napraviti nikakav haos i štetu.

Porodice sa decom kažu da iako deca ponekad znaju biti gruba u igri sa mačkom, ona neće agresivno reagovati.

Tihe su, ne prave buku, pa tako ne remete mir vlasnicima, i ne dovode ih u nezgodne situacije sa komšilukom.

Vode računa o higijeni, izrazito su čiste životinje, pa ukoliko vam je to bitna stavka prilikom odabira kućnog ljubimca, ova mačka je pravi izbor za vas.

Sudeći po iskustvima, jedina mana joj je previsoka cena, ali vlasnici kažu da se isplati, jer dobijete najlepše i najumiljatije stvorenje na svetu koje vas svako jutro budi sa osmehom.

Ukoliko imate ovu pasminu mace za ljubimca, podelite u komentarima vaša iskustva, recite nam da li je život lepši sa njom i pomozite nekome da donese pravu odluku.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.