Kao da je bilo danas: Azra pustila da ‘Lijepe žene prolaze kroz grad’

Azra je na današnji dan 1980. objavila maksi singl s pesmama ‘Lijepe žene prolaze kroz grad’ i ‘Poziv na ples’ te instrumentalom ‘Suzy F”.

Januara 1977. godine za šankom Teatra TD u Zagrebu, lokalni anarhisti su ispijali lozu i pričali o politici, slaveći jer je Đoko anarhist (kome je posvećena pesma Jablan) dobio kćerku, kojoj je trebalo dati ime. Tada je Džoni izrecitovao stihove čuvene Hajneove pesme “Azra“, koja se u prevodu Safvet-beg Bašagića peva kao sevdalinka:

Kazuj robe, otkuda si, iz plemena kojega si?
Ja se zovem El Muhamed, iz plemena starih Azra,
što za ljubav život gube i umiru kada ljube.

Tako su isto veče dobili ime Azra i Đokova ćerka i Džonijev novi bend.

Grupa 1977/78. grupa nastupa u postavi Štulić – Stublić – Pelajić – Novoselić – Juričić, ali se ubrzo ostatak grupe odvaja od Štulića i formira novi sastav – Film. Nakon toga Štulić postaje članom Parnog valjka, ali ni ta saradnja nije dugo potrajala. Vrativši se Azri Štulić kao bubnjara uzima Borisa Leinera tada člana Haustora, ali ne uspevajući da naće adekvatnog basistu, za prvi intervju, da bi izgledali kao trio – slikali su se s psom.

Prvi singl snimaju 1979. godine s Huseinom Hasanefendićem – Husom (Parni valjak) kao producentom, koji je ujedno svirao gitaru. Još su im pomogli i Zlatko Miksić – Fuma (Parni valjak), Mladen Juričić (Film) i Relja. Na tom singlu su izašle pesme “Balkan” i “A šta da radim” koje su potakle i prve pozitivne kritike. Ubrzo nakon toga im se pridružio i basista Mišo Hrnjak. Na leto iste godine grupa svira po trgovima, na moru kaleći se u direktnim kontaktima sa slučajnom ili namernom publikom.

Debi album “Azra” snimaju 1980. pod producentskom palicom veterana Drage Mlinarca. Taj album se smatra jednim od najjačih debija u jugoslovenskoj rock istoriji, te im osigurava vodeće mesto na rock-sceni. Štulićevi tekstovi su usmereni na mogućnost komunikacije i njenu nužnost (Uradi nešto, Vrijeme odluke), odnosno ljubavne tematike (Gracija, Tople usne žene), ali sa posebnim, sebi svojstvenim izričajem.

Kao uvod za novi album Azra 1980. godine objavljuje i legendarni singl “Lijepe žene prolaze kroz grad“, koji takođe producira Hus i svira gitaru u maniru britanske blues-scene.

Izvor: rockomotiva.cam

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.