Vebinar panel diskusija otvorila je nove korisne modele u sferama osavremenjene digitalizacije srpske privrede te su učesnici panela imalo razloga za zadovoljstvo tokom komuniciranja (to potvrđuju još dve fotografije u slajdovima ispod teksta)

* Na vebinaru namenjenom predstavnicima domaćih građevinskih i kompanija iz industrije nekretnina i stručnoj javnosti, koji su organizovale Privredna komora Srbije i kompanija PlanRadar, predstavljeni su rezultati prvog istraživanja na temu primene digitalnih alata u domaćoj industriji. Uprkos činjenici da skoro 3/4 domaćih kompanija i dalje koristi samo osnovne ili tradicionalne tehnologije poslovanja, zajednički zaključak učesnika je da odlaganje uvođenja digitalnih tehnologija u građevinskoj industriji rezultuje u gubicima, kako za pojedinačne kompanije, tako i za ovu privrednu granu u celosti

Beograd, 13. april 2021. - Vebinar u organizaciji Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju i kompanije PlanRadar, lidera u digitalnoj dokumentaciji i komunikaciji u građevinskoj industriji i oblasti nekretnina okupio je veliki broj stručnjaka iz eminentnih domaćih građevinskih kompanija, konsultantskih kuća i stručnih udruženja. Prezentovani su rezultati istraživanja o primeni digitalnih tehnologija u domaćoj građevinskoj industriji, koje je između ostalog pokazalo i da je 98% kompanija koje se opredele za prelazak na digitalne tehnologije zadovoljno svojom odlukom, ali da je broj ovih kompanija još uvek relativno mali. U održanoj panel diskusiji pokrenuta su pitanja praktičnih aspekata primene digitalnih alata u građevinskoj, infrastrukturnoj i industriji nekretnina, kao i potencijalnih izazova i budućeg očekivanog razvoja ove oblasti u Srbiji.

Da li su građevinski stručnjaci spremni za promene?

Digitalizacija predstavlja jedinstvenu priliku za građevinsku i industriju nekretnina u Srbiji, ali i za celokupnu srpsku privredu. Usvajanje i praktična primena najsavremenijih alata dovode do povećane produktivnosti, uštede vremena i smanjenja troškova. U vezi sa ovim su se u okviru uvodnih izlaganja složili predstavnici Privredne komore Srbije, Ivana Vuletić, Sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju, i Marjan Stojanović, Sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo. Ipak, prema istraživanju kompanije PlanRadar, 74% domaćih građevinskih kompanija još uvek koristi tradicionalne tehnologije za komunikaciju i izradu projekata, dok se više od trećine (36%) kompanija u svom poslovanju oslanja samo na olovku i papir. Iako prezentovani rezultati ukazuju na to da se prihvatanje tehnologije od strane građevinskih firmi u Srbiji još uvek nalazi u početnoj fazi, značajno je istaći i da su građevinski stručnjaci otvoreni za promene  - istraživanje je pokazalo da je 93% arhitekata i izvođača radova spremno da koristi digitalne alate, dok čak 95% ističe da su spremni da usvoje novi softver koji će im pomoći u poslovanju.

Spremnost za promene se između ostalog može objasniti mnoštvom praktičnih problema koji lako mogu biti rešeni primenom digitalnih alata u građevinskoj industriji. Bojan Petković, direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu dao je komentar na tu temu: „Digitalni alati posebno pozitivno utiču na skraćenje vremena provedenog na poslovima administracije i izveštavanja, u okviru kojih 41% anketiranih kompanija beleži značajan rast efikasnosti, dok prosečna ušteda vremena u kompanijama koje su prihvatile digitalne alate u svakodnevnom poslovanju iznosi 7 sati po korisniku na nedeljnom nivou."

Prednosti korišćenja digitalnih tehnologija

Digitalne platforme su izrazito svestrane, i u zavisnosti od oblasti i tipa projekta tehnološki potencijal može biti iskorišćen na različite načine. Rešenja su fleksibilna i mogu biti adaptirana za mnoštvo različitih situacija, olakšavajući tako komunikaciju, saradnju, dokumentovanje i nadgledanje projekata, analizu podataka i gotovo svaki drugi aspekt poslovanja. Prilikom izbora digitalnih alata korisnici imaju priliku da odaberu one koje će najlakše uskladiti sa svojim postojećim sistemima i finansijskim potrebama.

Dijana Vidosavljević, glavni inženjer baze podataka o putevima u kompaniji Putevi Srbije osvrnula se na benefite korišćenja digitalnih tehnologija, dok je Željko Žugić, konsultant u oblasti inženjerstva i javnih investicija, dopunio: „Iako su koristi digitalnih alata nesporni, kompanijama je najteže da se odluče na ‘sledeći korak”, to jest, da pređu sa dvodimenzionalnog na trodimenzionalni način razmišljanja i izveštavanje, i dalje. Očekujem da izvođači projekata najpre prepoznaju koristi usvajanja digitalnih tehnologija.“

Da je digitalizacija budućnost u građevinskoj industriji i da sporo usvajanje digitalizacije dovodi do zaostajanja za konkurencijom i propuštenih prilika složili su se i drugi učesnici panela, Aleksandar Opsenica, osnivač REBEC-a, Miljan Mikić, predavač na Univerzitetu u Lidsu, kao i Milenica Srećković, direktorka kompanije SET iz Šapca.

Kompletne rezultate istraživanja sprovedenog krajem 2020. godine na 200 domaćih kompanija iz oblasti građevinske i industrije nekretnina možete preuzeti sa internet stranice kompanije PlanRadar.

O kompaniji PlanRadar

PlanRadar je Software as Service (SaaS) rešenje za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i u oblasti nekretnina. Koristi se za građevinsku dokumentaciju, upravljanje zadacima i nedostacima, sertifikaciju i održavanje nekretnina, predaju projekata, itd. PlanRadar je dostupan putem veb aplikacije (za sve pretraživače) ili putem aplikacije za sve pametne telefone i tablete (iOS, Android, Windows), a moguće je beležiti, dokumentovati, komunicirati i pratiti bilo koju vrstu informacija putem digitalnog tlocrta, arhitektonskog crteža ili BIM modela. Digitalizacijom poslovnih procesa, PlanRadar smanjuje učestalost grešaka, štedi vreme i obezbeđuje značajan rast efikasnosti. Intuitivna i jednostavna za korišćenje aplikacija omogućava uštedu i do 70% troškova. Sedište kompanije je u Beču i trenutno ima više od 10.000 klijenata iz 46 država.

----------------

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor



Read full article on Novi Radio Sombor


Slobodno vreme

Lifestyle

Spremite debele novčanike: Ovo su cene u Grčkoj
Spremite debele novčanike: Ovo su cene u Grčkoj

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Kućni ljubimci

Somborski sport i sportisti kroz istoriju

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.