Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

 

Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš životni prostor, neke mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju kućnim ljubimcima.

Kao odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca, moramo da znamo koje su biljke otrovne za pse i mačke, a koje su bezbedne.

U nastavku vam donosimo otrovne biljke za pse.

1. Azalea

Ova popularna cvetna biljka sadrži toksine koji mogu izazvati povraćanje, dijareju i još teže simptome kao što su slabost i kardiovaskularni problemi kod pasa.

2. Cikas palma

Uprkos elegantnom izgledu, svi delovi palme cikasa su veoma toksični za pse. Gutanje može dovesti do otkazivanja jetre i potencijalno fatalnih posledica.

3. Ljiljani

Određene vrste ljiljana, kao što su Uskršnji i tigrasti ljiljani, izuzetno su otrovne za pse. Čak i mala količina unesena može dovesti do otkazivanja bubrega.

A ovo su biljke koje nisu otrovne za pse:

1. Zeleni ljiljan

Poznata po svojim svojstvima prečišćavanja vazduha, biljka pauk je bezbedna za pse i može biti divan dodatak vašem domu.

2. Bostonska paprat

Sa svojim bujnim, pernatim lišćem, bostonska paprat nije toksična za pse i može da uspeva u zatvorenom prostoru, dodajući dašak elegancije svakoj prostoriji.

3. Afrička ljubičica

Ove šarene biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja su bezbedne za pse, omogućavajući vlasnicima kućnih ljubimaca da bez brige uživaju u njihovom šarenom cvetanju.

Kako za pse, takođe postoje biljke koje su otrovne za mačke, a to su sledeće:

1. Ljiljani

Iako vašem domu mogu dodati dašak elegancije, ljiljani su izuzetno toksični za mačke. Gutanje može izazvati ozbiljno oštećenje bubrega, pa čak i smrt.

2. Difenbahija

Ova popularna sobna biljka sadrži kristale oksalata koji kod mačaka mogu izazvati iritaciju usne šupljine, slinjenje i otežano gutanje.

3. Zlatna puzavica

Iako je cenjena zbog lakoće održavanja, zlatna puzavica je toksična za mačke i može izazvati gastrointestinalne smetnje i oralnu iritaciju ako se proguta.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.