četvrtak, 08 jul 2021 06:02

ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА И ТРКА ЗАПРЕГА „МЕМОРИЈАЛ ЈОВАН ЂУРАН“ У СОМБОРУ – КОЊСКЕ ЗАПРЕГЕ КРОЗ ЧУЊЕВЕ

Ни врућина ни жега нису омели многобројне Сомборце и госте са стране да уживају у традиционалној смотри и трци двопрега на 16. меморијалу „Јован Ђуран“, као и Отвореном првенству Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве, одржаном на помоћном терену ФК ЖАК. И коњи су били послушни у вожњама. Ипак, највише су уживали најмлађи.

Иначе, Такмичење се приређује у част сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чија опрема за коње је стигла чак до енглеског двора. Прва меморијална трка одржана је у Келебији, на предлог председника Удружења одгајивача ли- пицанерске расе коња, а задња три такмичења приређена су у Сомбору.

Манифестација је приређена уз покровитељство Града Сомбора, а терет организације у највећем делу изнела је породица Ђуран, у којој се већ трећа генерација бави сарачким занатом.

Манифестација је почела свечаним дефилеом јахача и запрега кроз град под називом „Фијакер стари“. Дефиле су предводиле групе јахача из ергеле „Келебија” као и њихове колеге из Бачке Паланке, док се иза њих протезала поворка запрега и фијакера. У поворци је био и специјални гост, амбасадор Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувејли, као и чланови жирија који су изабрали најлепши фијакер за ову годину.

На помоћним теренима ФК „ЖАК“ одржана је вожња фијакера кроз чуњеве (дисциплина Ц) и то у дисциплинама двопрег и четворопрег.

Како је рекао Никола Ђуран, организатор меморијала, од 21 пријављене такмичарске запреге десет најбољих, са најбољим временима, ушло је у бараж у којем су се борили за прелазни пехар, пехар у трајно власништво, пар оглавника, ловорове венце, прекриваче.

Победнику је припала и новчана награда у износу од 1.000 евра, другопласираном упола мања свота, док је треће пласирани инкасирао 250 евра.

Трећи пут за редом прелазни пехар „Фијакер Стари“, намењен власницима најлепше запреге, завршио је у рукама Жељка Андрашића и Илдико Марашек из Дорослова, који су ове године у фијакер упрегли грла Арана и Марко. Прелазни пехар за прво место у вожњи између чуњева освојио је Сомборац Михајло Антунић којем то није први пут. Наиме, Михајло је исти пехар поседовао у својим витринама и 2018. године. Милан Гаковић из Куцуре освојио је друго место, док је трећепласирани био Борис Мијалковски из Јабуке код Панчева.

The post ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА И ТРКА ЗАПРЕГА „МЕМОРИЈАЛ ЈОВАН ЂУРАН“ У СОМБОРУ – КОЊСКЕ ЗАПРЕГЕ КРОЗ ЧУЊЕВЕ appeared first on Radio Dunav.


Ни врућина ни жега нису омели многобројне Сомборце и госте са стране да уживају у традиционалној смотри и трци двопрега на 16. меморијалу „Јован Ђуран“, као и Отвореном првенству Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве, одржаном на помоћном терену ФК ЖАК. И коњи су били послушни у вожњама. Ипак, највише су уживали најмлађи. Иначе, Такмичење […]

The post ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА И ТРКА ЗАПРЕГА „МЕМОРИЈАЛ ЈОВАН ЂУРАН“ У СОМБОРУ – КОЊСКЕ ЗАПРЕГЕ КРОЗ ЧУЊЕВЕ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.