ponedeljak, 25 decembar 2023 05:22

Apatin raskida se ugovor sa „Bioneksom“ - Obećala predsednica opštine SO Apatin

Vest dana (a možda i godine) za apatinsku opštinu je da će biti raskinut ugovor sa firmom „Bioneks“, koja je nameravala da u Apatinu izgradi fabriku za reciklažu plastike. Ovo se čulo na kraju 29. sednice SO Apatin na kojoj je razmatrano ukupno 17 tačaka dnevnog reda.

Naime, odgovarajući na odborničko pitanje opozicionog odbornika Perice Popića (NSP) kada će SO Apatin doneti odluku o raskidanju ugovora sa preduzećem “Bioneks” DOO (s obzirom da je već ranije produženi ugovor istekao 18. decembra) predsednica opštine Dubravka Korać je rekla da će „ova tema biti razmatrana na narednoj sednici SO Apatin“, a da će njen predlog definitivno biti da se ugovor raskine „s obzirom da nije ispoštovan od strane investitora i da je prošao rok“.

-Mi smo iz tog razloga tako i koncipirali ugovor, da postoji mogućnost da opština Apatin ne bude oštećena ukoliko se investicija ne realizuje. Građani treba da znaju da 32 miliona dinara od kupovine zemljišta “Bioneksa” ostaje na računu naše opštine. U petak je kod nas u poseti bila delegacija jedne kineske kompanije koja je zainteresovana da kupi 7,5 hektara zemljišta u RTC-u i u slučaju da se ta investicija realizuje, a prilično je izvesno da će se realizovati u Apatinu ili Somboru, mi u tom slučaju ostajemo bez zemljišta za naredne investicije. Mislim da je zaista racionalna odluka da se ovo zemljište vrati opštini Apatin, obzirom da investicija nije realizovana u predviđenom roku, javno je obećala predsednica opštine, što je naišlo na odobravanje većine odbornika.

Današnje zasedanje SO Apatin, u odnosu na sva prethodna, još je po nečem bilo neobično. Naime, nakon višegodišnje prećutne podrške naprednjacima, dogodilo se „buđenje“ uspavanih socijalista.

Na samom početku sednice, Miloš Đerić (SPS) je pokrenuo inicijativu za direktan prenos sednica putem lokalnih medija, navodeći da je i obaveza odbornika da opravdaju svoj rad prema onima koji su ih tu izabrali, a za koji su i plaćeni. NJegov predlog je podržao Perica Popić, podsećajući da je isto to zahtevao više puta tokom prethodnih godina, ali da tada nije imao podršku SPS-a. U diskusiji je učestvovao i odbornik Ištvan Peter (SVM) koji je istakao da je on svojevremeno bio najveći protivnik direktnih prenosa, jer su sednice služile za marketing političkih partija i često se pretvarale u cirkus. Predsednik SO Milan Škrbić je odgovorio da svi oni koji žele prenos mogu da podnesu zahtev 48 sati pre sednice, a većina odbornika će odlučiti o tome da li će taj zahtev biti prihvaćen ili ne.

Na današnjoj sednici usvojeni su Predlog Odluke o budžetu opštine Apatin za 2024. godinu, Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu za ovu godinu, sa izveštajem o utrošenim sredstvima samodoprinosa za period januar - septembar, kao i Predlog Odluke o trećim izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine za ovu godinu.

U periodu januar – septembar ukupni tekući prihodi i primanja ostvareni su sa 69,6 odsto u odnosu na godišnji plan, dok su rashodi i izdaci izvršeni u procentu od 66,3 odsto godišnjeg plana.
U ovoj godini jedini samodoprinos koji je izdvajan bio je onaj od 1 odsto u Apatinu i Prigrevici i oba ističu krajem ove godine. Svi odbornici su bili saglasni da bi izdvajanje na ime ovog samodoprinosa, kojim se pokrivaju roditeljski dodatak za bebe, troškovi sahranjivanja i pomoć teško obolelim sugrađanima, trebalo da se nastavi i dalje.

-Obzirom da zakon više ne prepoznaje samodoprinos, ne možemo da raspišemo referendum za njegovo izglasavanje. Tražimo mogućnost kako to da rešimo, odnosno kako da sve ovo nastavimo da finansiramo iz budžeta, objasnio je predsednik SO Milan Škrbić.

Za prvih devet meseci na ime samodoprinosa od 1 odsto u Apatinu je prikupljeno 25,4 miliona dinara, a utrošeno za odvoz smeća sa groblja 752 hiljade dinara, za roditeljski dodatak za 95 beba 5,5 miliona, za troškove sahranjivanja 158 lica 6 miliona i na ime jednokratne pomoći za 34 obolela lica 708 hiljada dinara. Nerealizovanih sredstava, sa prenetim sredstvima iz prethodne godine, je ostalo 36,8 miliona dinara. Na ime samodoprinosa od 1 odsto u Prigrevici je u prvih devet meseci prikupljeno 4,7 miliona dinara, a utrošeno za sahranjivanje 33 lica 1,1 milion, roditeljski dodatak za 29 beba 1,69 miliona.
Odbornici su na današnjoj sednici usvojili i Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa za ovu godinu, te Predlog Kadrovskog plana Opštinske uprave i Pravobranilaštva opštine Apatin za 2024. godinu, po kome broj zaposlenih i imenovanih lica ostaje isti kao i ove godine.

Usvojelni su i Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije železničke triangle između magistralne pruge br. 110, Subotica – Bogojevo – državna granica – (Erdut) i regionalne pruge br. 207, Novi Sad –Odžaci – Bogojevo u k.o. Sonta, Prve izmene godišnjeg programa poslovanja JP „Dunavska obala“ Apatin za ovu godinu, godišnji program poslovanja za narednu godinu, Srednjoročni plan poslovne strategije i razvoja za period od 2024. do 2028. godine i Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o radu JP „Dunavska obala“, te Program poslovanja JKP „Naš dom“ Apatin za 2024. godinu i Program poslovanja Javnog preduzeća za upravljanje putevima, planiranje i urbanizam Apatin – u likvidaciji za narednu godinu, u kojoj se očekuje i likvidacija ovog JP, s obzirom da su se stekli svi uslovi za to.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.