sreda, 29 novembar 2023 08:22

"Bioneks" u Apatinu počeo da gradi, vlast ćuti, građani uznemireni negoduju

Priča oko izgradnje pogona za preradu plastike “Bioneks”, nakon višemesečne pauze ponovo se nastavlja. Uprkos otporu velikog broja građana izraženog i kroz peticiju, koju je potpisalo 3.500 ljudi, radovi su ovih dana nastavljeni i to izgradnjom trafo-stanice.

Istina, na parceli budućeg pogona juče nismo zatekli nikog. Jedina razlika u odnosu na prethodne mesece su velika tabla na ulazu, na kojoj su navedeni investitor, projektant, izvođač radova, stručni nadzor, rokovi... i hrpe građevinskog materijala u krugu budućeg gradilišta ali i van njega.

Podsetimo, na 19. sednici SO Apatin, održanoj 21. juna prošle godine, prihvaćen je predlog Aneksa ugovora između opštine Apatin i doo “Bioneks”. Većinom glasova, odbornici su izglasali da se “Bioneksu” odobri novih 18 meseci za izgradnju trafo stanice, pošto to nisu učinili u prvom roku (koji je istekao dan nakon sednice SO).

Prisetimo se: Od ukupno 29 odbornika, toj, 19. sednici nije prisustvovalo devetoro i to Marija Ivanović, Maria Molnar, Anica Kovač, Milan Malbaša, Dejan Stojaković, Bojan Tomašević, Saša Lukić i Žužana Dukić. Marija Rapaić je stigla sa zakašnjenjem, a sednicu je, pre glasanja o “Bioneksu”, napustio Danijel Ajduk. Dakle, od 20 odbornika koliko je bilo u sali, ZA aneks ugovora sa “Bioneksom” je glasalo njih 14, tri odbornika su bila PROTIV (Perica Popić (NSP), Milorad Mrđa (SRS) i Željko Ikonić (tadašnji POKS, danas SNS)) i troje UZDRŽANIH (Miloš Đerić (SPS), Vesna Pavlović (SPS) i Stevan Žužić (SNS)).

Na početku sednice opozicioni odbornik Popić je tražio da se ova tačka izbaci iz dnevnog reda a da se umesto nje glasa o raskidu ugovora sa “Bioneksom”.

-Predsednica opštine pokušava da svoju nesposobnost i neodgovornost, zajedno sa “Bioneksom”, prebaci nama, da mi peremo fleke i peglamo tuđe probleme. Ja vas molim da uvrstimo u dnevni red moj predlog o raskidu ugovora i da izađemo iz svega ovoga kao pobednik, jer ako tako ne bude, svi ćemo biti gubitnici, rekao je Popić, što su odbornici, sa 17 glasova vladajuće većine, odbili.

Nakon svega ovog, sasvim je očekivano da “Bioneks” podnese zahtev opštini za još jedno produženje ugovora. Po navodima UG “Bez straha”, on je već podnet. Iako Skupština o njemu još nije odlučivala, radovi su počeli.

-Briga ih za dozvole, briga ih za ljude, briga ih za propise. Briga ih za 3.500 potpisa građana, koji su im jasno rekli da su protiv spaljivanja plastike u Apatinu. Predsednica ćuti i skriva se kao i ceo mandat. Da li i mi treba da ćutimo? Ili da nešto menjamo? I oteramo..., navode u UG “Bez straha” i dodaju da je ovo poslednja šansa ovog lokalnog režima, da kad su već izgubili institucije, prugu, šansu za bilo kakav razvoj grada, da bar delimično sačuvaju obraz i oteraju "Bioneks", ako ništa drugo zbog opravdanog straha da ono što je nedavno bilo u Osijeku, može sasvim lako da se ponovi i u Apatinu.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.