nedelja, 19 novembar 2023 08:21

Prigrevčanin prevaren na Fejsbuku - Mislio da komunicira sa Narodnom bankom pa ostao bez 100.000 dinara

Još jedan slučaj koji ukazuje na opasnosti koje vrebaju iza lažnih profila na društvenim mrežama i zahteva za ličnim podacima.

Početkom novembra, jedan sredovečni Prigrevčanin primio je zahtev za učestvovanje u nagradnoj igri i dostavu ličnih podataka sa lažnog profila koji se predstavlјao kao Narodna banka Srbije. Naivno, u najbolјoj nameri odgovario je na zahtev i predao podatke o svom žiro računaru i verifikacioni kod platne kartice.

Ubrzo nakon toga, saznao da je njegov novac, u iznosu od 100.000 dinara, prebačen na račun onlajn kladionice. Slučaj je prijavlјen policiji, koja sada sprovodi istragu u vezi sa ovim prevarom.

Iz Udruženja “Efektiva” apeluju na sve potrošače da budu izuzetno obazrivi. -Nikada ne ostavlјajte podatke sa kartice, ne otvarajte sumnjive linkove i ne prebacujte novac nepoznatim profilima. Ukoliko sa društvenih mreža primite poruku od Pošte, Carine, Narodne banke Srbije ili vaše banke, budite sigurni da su lažni jer ove institucije ne komuniciraju na taj način sa klijentima. Ignorišite ih i obavestite nadležne organe.
I NBS je upozorila korisnike na društvenim mrežama o pojavi lažne stranice centralne banke i mogućoj zloupotrebi ličnih podataka.

Narodna banka Srbije je na društvenoj mreži Fejsbuk identifikovala lažnu stranicu pod nazivom NBS, koja koristi ime i logo Narodne banke Srbije, a na kojoj se od korisnika Dina kartice, u sklopu nagradne igre, zahteva da ostave određene finansijske podatke. Imajući u vidu da je u pitanju lažna stranica preko koje se prikuplјaju i zloupotreblјavaju lični podaci i podaci o platnoj kartici, ovom prilikom apelujemo na građane da ne učestvuju u ovoj i sličnim lažnim nagradnim igrama“, navode u NBS.

Budite pažlјivi i čuvajte svoje lične informacije na internetu!

Izvor: Radio Dunav

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.