ponedeljak, 22 april 2024 05:14

„Šta će mi advokat da podnesem dokumentaciju za upis u katastar, to mogu i sam“

Pokretanje aplikacije "E-šalter" omogućava građanima da na daleko brži način završe sve procedure koje odnose na upis nepokretnosti, a saradnja advokata i Republičkog geodetskog zavoda u tom procesu je od ključne važnosti, objašnjava advokat Ivan Mijatov.

Ističe da je uloga advokata u procesu podnošenja zahteva za upis u katastar veoma važna, imajući u vidu da je dosadašnja praksa pokazala da je u 95 odsto slučajeva, kad to građani samostalno čine, njihova dokumentacija neuredna i nepotpuna.

Stoga je, kako naglašava Mijatov, najbolji način da se smanji opterećenost sistema, sinergijski rad korisnika, advokata i samog katastra kroz upotrebu aplikacije „E-katastar“.

„Advokatura bi morala da prati duh vremena i da živi u skladu sa inovacijama koje diktira nivo tehnološkog razvoja. Naša profesija bi morala da razume potrebe privrede i građanstva i ne samo da ih razume, nego bi trebala da učestvuje u kreiranju pozitivnog ambijenta da se te potrebe zadovolje. Stupanje na snagu izmena i dopuna Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti od 4. novembra 2023, prema mom mišljenju je pozitivan iskorak u procesu regulisanja imovinsko pravnih odnosa u Republici Srbiji“, smatra Mijatov.

Dodaje da u 95 odsto slučajeva, kad građani sami pripreme dokumentaciju za podnošenje ili je donesu kod advokata, ona biva neuredna i nekompletna.

„Na prvi pogled, neko bi mogao da kaže: ‘Šta će mi advokat da podnesem dokumentaciju za upis u katastar, to mogu i sam?’ Odgovorno tvrdim, iz svog profesionalnog iskustva, da sam podnosio identične zahteve i pre nego što su izmene zakona stupile na snagu, te da je u 95 odsto slučajeva, kad građani sami pripreme dokumentaciju za podnošenje ili je donesu kod advokata, ona biva neuredna i nekompletna. Takvi mnogobrojni predmeti su zatrpavali katastar i paralisali sistem s jedne strane, a građanima su s druge usporavali postupak upisa u katastar nepokretnosti“.

U narednom periodu novim zakonskim rešenjem otvara se potencijal da, umesto jedne šalter sale po opštini, građani imaju na raspolaganju na hiljade advokata, profesionalnih korisnika, koji će pregledati dokumentaciju, utvrđivati pravni osnov, pregledati pravni sled i uštedeti im vreme provedeno ispred šaltera, a samim tim olakšati i rad kompletnog sistema.

„Takođe, uskraćivanjem neposredne komunikacije između podnosioca zahteva i katastarskog službenika rešava se, prema mom mišlienju, najveća ‘rak rana sistema’, a to je korupcija, jer god su dva čoveka u direktnoj komunikaciji, tu postoji i mogućnost da se prave dogovori koji nisu u korist građana. Stoga, E-šalter je dobar izbor, jer sistemski rešava ovaj problem, jer, za razliku od ljudi, logično je, između dva računara bilo kakva koruptivna radnja nije moguća. Takođe, na ovaj način bi se u velikoj meri skratilo vreme čekanja od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja“, smatra advokat.

Ne bi trebalo zaboraviti da se nekada na donošenje rešenja čekalo i po tri, četiri godine i da se uvođenjem E-šalter aplikacije taj period skratio na maksimalno četiri do pet meseci.

„Da bih bio potpuno jasan, aplikacija je bila u upotrebi i pre nego što je postala obavezna izmenama i dopunama Zakona o katastru iz novembra prošle godine. Kad govorimo o samoj aplikaciji, važno je napomenuti da je u narednom periodu potrebna dobra komunikacija između ljudi koji vode katastar i advokata, kako bi se na osnovu korisničkog iskustva aplikacija e-šalter, koju koristimo za podnošenje zahteva, dodatno unapredila i bila bolja i efikasnija na zadovoljstvo svih nas.

Cena – pitanje koje se uvek postavlja

Advokat Mijatov ističe da je pitanje formiranja cene za podnošenje zahteva višeslojno, te da u dobroj meri zavisi od složenosti zahteva koji podnose.

„To zavisi i od kompleksnosti konkretnog slučaja I vremena koje je neophodno da utrošimo moje kolege i ja. Znanje advokata svakako bi moralo da se nagradi adekvatno, jer ono očito doprinosi funkcionalnosti sistema. U krajnjem slučaju, postavlja se pitanje šta građanima znači da imaju besplatan pristup servisu, ako ne poseduju potrebna adekvatna pravna znanja? U svakom slučaju, mislim da bi katastar trebao da nastavi sa otpočetom digitalizacijom i da zajedno sa advokatima, kao profesionalnim korisnicima, unapređuje E-šalter aplikaciju. Siguran sam da će se iz te sinergije stvoriti uslovi da se po prvi put na jedan sistemski način reši pitanje imavinsko pravnih odnosa u Republici Srbiji“, zaključuje Mijatov.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.