utorak, 16 april 2024 06:18

OPASNOST ZA LAKOVERNE Vračare, vidovnjaci, skidači crne magije - PREVARANTI koji svoje usluge DEBELO NAPLAĆUJU; Krug iz koga se tako teško izlazi

Da vračare, vidovnjaci, razne proročice, gatare i magovi ne miruju i da u svakom trenutku vrebaju naivne žrtve kako bi ih svojim „umećima” iskoristili i prevarili podsetio nas je slučaj tridesettrogodišnjeg S. K. iz okoline Sombora koji je pre desetak dana uhapšen zbog dva krivična dela prevara.

Naime, on se sumnjiči da je dve žene starosti 60 i 44 godine, predstavljajući se kao vidovnjak, ubedio da će im skinuti crnu magiju ukoliko mu uplate novac, što su one i učinile nekoliko puta u protekla tri meseca. Na taj način, on je, kako se sumnja, protivpravno prisvojio 3.950.000 dinara.

Ovo nije ni prvi ni jedini slučaj da vidovnjaci pronalaze lakoverne žrtve i obećavaju pomoć skidanjem crne magije. Prošlog leta u žižu javnosti dospeo je slučaj „Vidovite Marijele”, kako se predstavljao tada dvadesetšestogodišnji D. N. iz Futoga. Protiv njega je podignut optužni predlog zbog krivičnog dela prevare jer je u toku novembra 2020. godine od oštećene, koja je prethodno sa njim ostvarila kontakt po oglasu sa društvenih mreža, protivpravno prisvojio više zlatnih predmeta i novac u ukupnom iznosu od 120.000 dinara, a sve pod izgovorom da su navedene dragocenosti potrebne za sprovođenje rituala skidanja magije sinu oštećene.

Šta nude
Među lažnim vidovnjacima je podjednako muškaraca i žena, koji svojim obmanama i prevarama žele da zarade. Oni nude savete kako sačuvati muža, ili ga pak oteti drugoj ženi, recepte za bolji život, brzu zaradu ili ozdravljenje. Tako za ispunjenje određene želje preporučuju nošelje bluze namazane medom, svežanj grančica ispod struka, ispijanje lekovite vode, vezivanje donjeg veša u čvorove, bacanje živinske nogice preko ramena… Oni koji urade sve što mu je savetovano vratiće bivšu ljubav, naći će zakopano blago, podmladiti se, ozdraviti…

Patricija Đ. iz Vršca uhapšena je, pre par godina, u Republici Srpskoj, zbog sumnje da je u Tesliću uzela oko 5.000 evra od jedne žene koju je ubedila da će joj umreti unuče, a da će joj ona, navodno, vračanjem skinuti crnu magiju. Ona je, kako se sumnjalo, i u Banjaluci prevarila jednu osobu, od koje je uzela oko 13.000 evra, rekavši joj da će joj neko od ukućana umreti i da će ona to sprečiti vračanjem. Sličnu prevaru ranije je izvršila i na području Trebinja.

Srpkinja, koja privremeno živi u Francuskoj, naivno je nasela na oglas u novinama da izvesna „vidovita Zahida” rešava probleme na daljinu i vraća izgubljene ljubavi. Ona je, zajedno sa svojom ćerkom, protiv „vidovite Zahide” podnela krivičnu prijavu policiji u Bačkoj Palanci, tvrdeći da joj je na prevaru uzela oko 600.000 dinara.

Na našim stranicama se svojevremeno našla i „vidovita Katarina”, kojoj se na tert stavljalo da je gatanjem od jedne žene iz okoline Novog Sada pribavila 47.000 evra, a trebala je da pomogne njenoj ćerki kako bi zatrudnela. Njoj se pripisuje da je za rešavanje problematičnog začeća, upotrebljavala navodno omađijanu vodu iz Bosne, amajlije i druge stvari i supstance.

Za vračare, proročice, vidovnjake i skidače crne magije se najčešće saznaje putem oglasa, raznih sajtova, televizijskih emisija, preporuke prijatelja... Neki su se modernizovali pa rade preko vajbera i vocapa, reklamiraju se na društvenim mrežama i ne libe se da varaju ljude. Žrtve pronalaze lako, a neretko se dešava da ih dovedu na rub propasti, jer kada im daju sve pare, počnu da prodaju stvari, a potom se zadužuju verujući u neko „bolje sutra” i „više sile”. Kada uđu u taj začarani krug iz njega teško izlaze, a kada shvate da su obmanuti i prevareni bude kasno.

Kazna zatvora od pet do osam godina
Ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem na način koji uznemirava građane ili narušava javni red i mir, može biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. U ozbiljnijim slučajevima, kada ima više žrtava i kada je u pitanju veći iznos, predviđena je kazna zatvora od pet do osam godina.

Po rečima psihologa, postoje i oni koji kod vračara izu iz zabave, neki s nepoverenjem da provere šta će da im kažu, dok je, nažalost, najviše onih koji odlaze s ciljem da reše svoje probleme. Reč je o uglavnom očajnim, neobrazovanim i naivnim ljudima. To su uglavnom osobe koje nemaju mentalnog kapaciteta da se suoče s problematičnom situacijom u kojoj su se našle.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.