četvrtak, 11 april 2024 04:36

Dvostruki udar na cene goriva: Vozači ispaštaju?

Gorivo u Srbiji je skuplje nego u mnogim evropskim zemljama, a ta razlika bi već sledećeg meseca mogla biti još veća, kada na snagu stupi povećanje akciza naftnih derivata. Razlog više za zabrinutost je to što istovremeno rastu cene nafte na svetskim tržištima, pa svaka od ovih stavki pojedinačno utiče na svoj deo u ceni goriva. I mada još nije poznato ko će i koliko platiti ceh ova dva cenovna udara, sve ukazuje da će to kao i uvek pasti na leđa krajnjih kupaca, samo je pitanje u kom trenutku.

 

Akciza na gorivo se po pravilu svake godine povećava u odnosu na rast cena na malo, odnosno u skladu sa inflacijom prethodne godine. To je deo koji država oporezuje radi punjenja budžeta. Prema toj odluci, nova akciza za bezolovni benzin biće viša za 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara kad se uračuna i PDV, dok će akciza za dizel porasti za 5,86 dinara sa PDV, a na tečni naftni gas 4,45 dinara kad se uračuna porez. Ukoliko bi se nove, uvećane akcize u tom iznosu uračunale u maloprodajnu cenu, za toliko bi gorivo bilo skuplje na pumpama, piše NIN.

Međutim, računici ovde nije kraj jer u isto vreme već neko vreme raste cena sirove nafte i trenutno iznosi preko 85 dolara po barelu, što je najviši nivo od oktobra prošle godine. Analitičari prognoziraju da na ovome neće stati, te da postoji mogućnost i prelaska magične cifre od 100 dolara. Brent je na berzama premašio cenu od 90 dolara, a kao glavni razlog rasta cena navode se sve oštrije tenzije na Bliskom istoku i mogućeg odgovora Irana nakon izraelskog napada na njegovo diplomatsko predstavništvo u Damasku.

Imajući sve ovo u vidu, vlasnicima pumpi još uvek niije jasno da li će cene za gorivo od 1.maja biti veće u iznosu uvećanja akcize jer odluka nije na njima, već to zavisi od kotacija cena na tržištu i računice Ministarstva energetike kako će raspodeliti povećanje tog posebnog poreza. Ako cena na svetskom tržištu poraste, verovatno će se povećati maloprodajna cena.

Vlasnik mreže pumpi "Mihajlović", Dejan Mihajlović rekao je da ne veruje da će se povećanje akcize sada direktno uračunati u maloprodajne cene jer će Vlada Srbije, zbog socijalnog mira, verovatno birati trenutak kada da uračuna taj trošak u maloprodajnu cenu. On smatra da će se za to verovatno čekati pogodan trenutak, kada se spuste cene goriva na berzi i na taj način građani manje osete to poskupljenje.

Ono što je jedino izvesno da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti obavezni da obračunaju i plate nove, uvećane iznose akciza za proizvode koje stavljaju na tržište.

Mogući svi scenariji u promeni cene

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za NIN da rast cena sirove nafte, posredno preko rasta referentnih cena derivate nafte, utiče na ovaj prvi deo cene, a rast akciza na drugi deo. Ipak ukazuje da se ne kreću svi parametri u istom smeru.

- Prošle godine je posle rasta fiskalnih dažbina na benzin za 5,55 dinara po litru i 5,71 dinara po litru za dizel, krajnja cena evrodizela ostala nepromenjena, dok je cena benzina smanjena za tri dinara po litru. Što znači da su i ovoga puta mogući svi scenariji promena cena, pošto se istovremeno menja više parametara - ukazuje on.

Akciza na benzin i dizel povećana je prethodni put 1. oktobra prošle godine. Maksimalne maloprodajne cene utvrđene u petak, 29. septembra, koji je prethodio povećanju akciza bile su 214 dinara za evro dizel, a 191 dinar za evro premijum 95. Maksimalne maloprodajne cene narednog petka, posle povećanja akciza za 5,55 i 5,71 dinar po litru, bile su 214 dinara za evro dizel, i 188 dinara za evo premijum 95.

Izvor: direktno.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.