nedelja, 24 decembar 2023 06:24

Proverili smo cene u prodavnicama: Pojeftinila namirnica koju često koristimo, a jedna vrsta mesa osetno je skuplja

Iako inflacija u Srbiji prema zvaničnim podacima slabi, pa je u novembru iznosila osam odsto, činjenica je da su cene i dalje previsoke i da su uticale na svačiji novčanik. Za mesec dana jedna vrsta mesa poskupela je za čak 10 odsto, ali smo pronašli namirnice koje su i pojeftinile.

Svinjski but poskupeo 10 odsto za mesec dana

Što se tiče mesa, na našem spisku za proveru cena nalazi se nekoliko vrsta – svinjski i juneći but, pileća krilca i file.

Tako kilogram svinjskog buta sada košta 900 dinara, a samo mesec dana ranije, 20. novembra, njegova cena iznosila je 820 dinara, što je poskupljenje od 80 dinara, odnosno 10 odsto.

Interesantno je da je prošog meseca, ova vrsta mesa pojeftinila čak 100 dinara po kilogramu – sa 920 na 820. Ova niža cena ipak, izgleda, nije bila dugog veka.

Kada smo, u julu prošle godine, započeli sa praćenjem cena, svinjski but je koštao 710 dinara po kilogramu.

Juneći but je sledeća vrsta mesa čiju cenu proveravamo, a koja je, i pre nego što je inflacija u Srbiji uzela maha, bilo skupo, ali ona i dalje, već nekoliko meseci stagnira na 1.400 dinara po kilogramu – što je 100 dinara više u odnosu na jul prošle godine, kada smo po prvi put započeli sa praćenjem cena.

Što se tiče pilećeg filea, on takođe mesecima unazad uspeva da odoli poskupljenjima, pa kilogram “stoji” na 820 dinara, mada je pre godinu i četiri meseca, otkako pratimo cenu, ona iznosila 790.

Pileća krilca, jedno od najjeftinijih delova pileta, takođe više nije jeftino kao što je ranije bilo.

U prodavnici koju redovno obilazimo kako bismo pratili ima li novih poskupljenja, kilogram košta 380 dinara, što je isto kao I pre mesec dana, ali je prošlog leta cena bila 29.

Cene osnovnih namirnica i dalje stagniraju, a nešto je i pojeftinilo

Cene brašna dva tipa: T-400 i T-500 su pod kontrolom Vlade, tako da se ne menjaju.

Kilogram brašna T-400 košta 84,76,a T-500 78,65 dinara.

Inače, i ovo je proizvod koji je do kraja godine snižen u okviru akcije “Bolja cena”, ali u marketu u kojem pratimo cene, odabrano je brašno drugog proizvođača da bude sninženo.

Aktuelna cena suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra je 160 dinara – što je jedino pojeftinjenje, i to od 10 dinara, na koju smo naišli u našoj redovnoj mesečnoj “patroli”.

Ovo je još jedan od 36 proizvoda koji spadaju u akciju “Bolja cena”, što znači da će do kraja godine da bude sniženo, ali kako svaka prodavnica bira koje će ulje, odnosno kog proizvođača sniziti, ponovo je odabran drugi brend, ne onaj čije cene pratimo i poredimo.

Što se tiče šećera, kilogram košta isto kao i dosad, 115 dinara, mada je ova namirnica u julu prošle godine koštala 97.

Pakovanje od 10 jaja takođe nije menjalo cenu, pa ovaj proizvod i dalje košta 235 dinara, mada je to svakako više od 210, što je cena iz jula 2023.

Mleko jeftinije jer je država intervenisala

Dugotrajno mleko u pakovanju od jednog litra, sa 2,8 odsto mlečne masti je doskoro koštalo 152 dinara, ali je ono trenutno na akciji „Bolja cena“, pa je cena ovog prozivoda do kraja godine 140 dinara.

Inače, u julu prošle godine, iako nije postojala ova vrsta akcije, mleko je bilo još jeftinije i koštalo je 125 dinara, ali je i tada država imala uticaj na cenu, odnosno propisala je koliko maksimalno može da košta.

Kilogram jogurta od 2,8 odsto mlečne masti već mesecima košta 175 dinara, ali je u julu prošle godine cena bila 135.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mirisna tečnost koju komarci mrze. Napravite ovu tečnost, sipajte u činiju, stavite manju sveću koja može da pluta i ko...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.