utorak, 23 april 2024 05:20

Svečano otvaranje izložbe “The backstory”, umetnice Teodore Nikolić u somborskom Kulturnom centru

 

U utorak, 30. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “The backstory”, umetnice Teodore Nikolić, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 24. maja.

Serija slika se bavi nijansiranim istraživanjem identiteta kroz niz realistično prikazanih portreta kadriranih tako da je fokus stavljen na zadnju stra nu glave, odnosno potiljak i gornji deo leđa. Ideja je bazirana na želji da prikažem svakog pojedinca onakvim kakav on zaista jeste, iz redova ljudi koji ma sam okružena i koji su mi dragi i kao takvi osta vili su odredjen trag u mom životu. Prikazujući ove osobe s leđa, pozivam posmatrače da razmišljaju o jedinstvenim narativima i životnim iskustvima koja oblikuju njihove identitete.

Svaki portert sa svojim prepoznatljivim nakitom, frizu rom i pozom u sebi nosi svedočanstvo o različitim uticajima, sredini, životnim stilovima, verovanjima i opredeljenjima koja doprinose određenju karakte ra svake osobe. Kroz ovu perspektivu takođe na stojim da stvorim neku vrstu vizuelne hronike se ćanja i veza, čuvajući prirodnu suštinu svake osobe uhvaćenu u određenom životnom momentu tako da na taj način zabeleženi vizuelni zapis zadobija karakter memorabilnosti jednog trenutka i date osobe u njemu. Uprkos svim različitostima, univerzalno ljudsko jezgro prožima sve portrete. Kroz konzistentan for mat, naglašena je zajednička humana crta, slaveći na taj način individualnost i posebnost, kao i me đusobnu povezanost i poistovećivanje kroz univer zalno ljudsko iskustvo i pojavnost.

Biografija: Teodora D. Nikolić (1997.)

Osnovne akademske studije, smer Slikarstvo, zavr šava 2020. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vesne Knežević.

Godine 2021. završava master studije Slikarstva i upisuje doktorske studije na istoimenom fakultetu. Dobitni ca Dositejeve stipendije za 2019/2020. godinu. Sa grupom studenata, pod rukovodstvom profesorke Vesne Knežević, oslikavala mural u Rajićevoj ulici i mural na Letnjoj pozornici Fakulteta muzičkih umet nosti u Beogradu. Dobitnica je 7 nagrada iz oblasti Slikarstva, ostvarila je 3 samostalne izložbe i učestvovala na preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Od 2022. za poslena kao pripravnik-istraživač na Fakultetu likov nih umetnosti u Beogradu i slikar animator na filmu „The Peasants”. Članica ULUS-a od 2023. Trenutno pohađa treću godinu doktorskih akademskih studija na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.