petak, 19 april 2024 05:54

Spomen-ploča stradalim somborskim Jevrejima u Drugom svetskom ratu

U prisustvu građana, somborskih Jevreja, izraelskog ambasadora u Srbiji Jahela Vilana, delegacije jevrejskih opština u Srbiji, kao i predstavnika grada Sombora i sveštenstva, u Somboru je otkrivena spomen-ploča stradalim somborskim Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

Više od 1.200 Jevreja sa područja grada Sombora je za vreme Drugog svetskog rata deportovano u logore smrti, a u znak sećanja, povodom 80 godina od stradanja somborskih Jevreja na Trgu Koste Trifkovića u centru Sombora, prvi put je otkrivena spomen-ploča u obliku kofera.

Ploču su otkrili i prisutnima se obratili Sandra Papo Fiser, predsednica Jevrejske opštine u Somboru, Isak Asije, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, Jahel Vilan, izraelski ambasador u Srbiji, i Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora.

Danas u Somboru živi pedesetak Jevreja koji čuvaju sećanja na stradale pretke u Drugom svetskom ratu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.