subota, 06 april 2024 08:01

Otvorena izložba „Nadežda Petrović: Bez boje“ u Gradskom muzeju Sombor

Gradski muzej Sombor, u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, upriličio je otvaranje izložbe „Nadežda Petrović: bez boje“.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Antonio Ratković, koji je pozdravio domaćine i prisutne goste i tom prilikom naglasio da je kultura jedna od najvažnijih karakteristika čoveka i društva kom pripadamo, te dodao da će Grad uvek biti pouzdan partner svim ustanovama kulture, kulturno – umetničkim društvima, umetničkim stvaraocima i organizacijama koje priređuju kvalitetne programe u oblasti kulture.

„Kultura je jedna od najvažnijih karakteristika čoveka i društva kome pripadamo. Da bi Sombor nastavio da važi za grad slikara, pesnika, književnika, kompozitora, grad očuvanih viševekovnih arhitektonskih bisera, neophodno je da svojim sugrađanima priredimo i ponudimo kvalitetne programe kojima će napajati i plemeniti svoje duše i doprinositi da budemo bolji ljudi. Ponosan sam na činjenicu da su neki od danas čuvenih Somboraca poput Milana Konjovića, Save Stojkova, Veljka Petrovića, Ernesta Bošnjaka i drugih intelektualaca, oblikovali kulturnu scenu, ne samo našeg grada, već i čitavog društva i države. Ponosni na tu činjenicu, u budžetu Grada smo opredelili gotovo osam procenata za kulturu, time dajući jasan odgovor da je Grad pouzdan partner u kome će ustanove kulture, kulturno – umetnička društva, umetnički stvaraoci i organizacije koje priređuju kvalitetne programe u ovoj oblasti, naći oslonac i podršku“, rekao je gradonačelnik Ratković prilikom otvaranja izložbe.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković, izjavila je da ima odličnu saradnju sa Gradskim muzejom u Somboru i da je dalji cilj da se ta saradnja proširi.

„Srećna sam što je otvorena izložba u Somboru. Mi imamo izuzetno toplu i prijateljsku saradnju sa Gradskim muzejom u Somboru i cilj nam je da produbimo tu saradnju kako bi zajednički postigli što više, kako po pitanju izložbi, tako i u polju zajedničkih publikacija, razmene stručnjaka i kolega“, izjavila je Borić Brešković.

Direktor Gradskog muzeja Sombor David Firanj, naglasio je značaj izložbe koja je produbila saradnju između dve ustanove kulture i dodao da je ovo samo prvi korak u mnogo široj i značajnijoj saradnji u narednom periodu.

„Ova izložba za nas je izuzetno značajna zbog međuinstitucionalne saradnje sa najvećim i najznačajnijim muzejom na našem podnevlju. Izložba nam pruža drugačiju perspektivu kada je u pitanju rad Nadežde Petrović jer podrazumeva njene crteže, deo njenog opusa koji do sada nije značajnije istražen i obrađen“, izjavio je Firanj.

Izložba je organizovana prošle godine povodom obeležavanja 150 godina od rođenja umetnice Nadežde Petrović, a pored muzeja u Beogradu, Čačku i Nišu, ona je napokon prikazana i u Somboru. Izložbu sačinjavaju crteži koji predstavljaju svedočanstvo o Nadeždinom crtačkom umeću, zapažanjima i motivima koji su je interesovali, a na kojima su zabeleženi portreti, studije ljudskog tela, sakralni objekti i drugi.

Autorka izložbe je muzejska savetnica i istoričarka umetnosti Evgenija Blanuša, a za zainteresovane posetioce muzeja, izložba će biti otvorena do 18. maja 2024. godine.


Ispred lokalne samouprave, na otvaranju su prisustvovali i gradska većnica za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov i pomoćnik gradonačelnika za oblast kulture i turizma Uroš Buzadžić.

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.